Vakbond vreest een nieuwe uittocht van personeel bij de Belastingdienst

Een nieuwe uittocht van hoog opgeleid personeel dreigt bij de Belastingdienst. Bovenop de uitlopende reorganisatie waarbij ruim 5.000 belastingambtenaren zullen vertrekken, zal er de komende jaren „een extra krimp van 3.500 medewerkers” plaatsvinden als gevolg van het verscherpte toezicht door het ministerie van Financiën. Dat schrijft de vakbond van hogere ambtenaren bij Financiën (VHMF) in een brandbrief aan de Tweede Kamer. „De continuïteit van de Belastingdienst is daarmee ronduit in gevaar.”

Omdat de reorganisatie die staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) het afgelopen jaar doorvoerde uit de hand is gelopen, werd de Belastingdienst in oktober onder curatele gesteld door moederdepartement Financiën. Dit om de „hardnekkige en autonome bedrijfscultuur” te doorbreken. De reorganisatie bij de fiscus – mede door een riante ontslagvergoeding vertrekken er veel meer medewerkers dan de bedoeling is – heeft tot diep wantrouwen geleid tussen de leiding van de Belastingdienst en de politieke top.

Als onderdeel van het verscherpt toezicht treedt in januari een extra plaatsvervangend secretaris-generaal aan, is de directie verkleind en de tekenbevoegheid van de directieleden verlaagd. Wiebes stelde ook een ‘commissie van wijzen’ in om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur- en structuur.

Volgens VHMF zal die ondercuratelestelling leiden tot extra bezuinigingsdrift bij de fiscus, waardoor er de facto een vacaturestop wordt ingesteld: vertrekkende medewerkers zullen niet worden vervangen.

    • Philip de Witt Wijnen