Titelverdediger Feyenoord in beker simpel langs ADO

Ook verliezend finalist van vorig seizoen Utrecht gaat door naar de laatste acht. Vitesse en AZ verslaan beide amateurploegen.

Dirk Kuijt (r) kopt.
Dirk Kuijt (r) kopt. Foto Kay in 't Veen / ANP

De dubbel, landskampioenschap en bekerwinst, is dit seizoen voor Feyenoord nog altijd mogelijk. De koploper in de eredivisie versloeg in de achtste finale van het bekertoernooi ADO Den Haag met 5-1.

Nadat hij door trainer Van Bronckhorst in het duel met AZ van afgelopen weekend nog uit de basis was gehouden, mocht Dirk Kuijt tegen ADO weer vanaf het begin meespelen. De routinier van 36 bewees dat dat een goede beslissing was. Uit penalty’s maakte Kuijt de 2-0 en de 5-0, tussendoor scoorde hij ook de 3-0.

Spits Nicolai Jorgensen had in de 34ste minuut de score geopend. Middenvelder El Ahmadi schoot de 4-0 binnen. Drie minuten voor tijd kon ADO via Gervane Kastaneer eindelijk iets terugdoen. De eindstand werd door zijn 5-1 iets dragelijker voor de Hagenaars.

Vorig seizoen was Feyenoord de beste in de beker. In de finale klopten de Rotterdammers FC Utrecht met 2-1.

Duel der cupfighters

Ook FC Utrecht bereikte de kwartfinale van de KNVB Beker. De ploeg versloeg in Zwolle PEC met 1-2. Bijna had er een verlenging gespeeld moeten worden. De beslissende treffer viel pas in de blessuretijd van de tweede helft.

In de zevende minuut kwam thuisploeg PEC op voorsprong door een doelpunt van Birmingham City-huurling Nicolai Brock-Madsen. Met die stand gingen de ploegen rusten. Utrecht-verdediger Robin van der Meer bleef achter in de kleedkamer, Kevin Conboy kwam in zijn plaats het veld op. In de tachtigste minuut was hij het die Utrecht langszij kopte.

Utrecht wist dertien minuten later de winst naar zich toe te trekken. Dirk Marcellis vloerde spits Richairo Zivkovic in het strafschopgebied. Die schoot de bal vervolgens zelf van elf meter langs de keeper.

Het duel was er een tussen ploegen die het de laatste jaren goed doen in de beker. Utrecht was vorig seizoen verliezend finalist. PEC Zwolle stond de twee jaren daarvoor in de finale. In 2014 wonnen de Zwollenaren de beker door Ajax met 5-1 te vernederen, een jaar later bleek FC Groningen te sterk voor Zwolle. Utrecht stond in totaal zes keer in de bekerfinale. Drie keer leverde dat winst op.

Eredivisie vs. amateurs

Vitesse en AZ wisten ook de laatste acht van het bekertoernooi te halen. Beide ploegen speelden tegen amateurs. Alle amateurploegen liggen nu uit het toernooi.

Vitesse nam het op tegen Jodan Boys uit Gouda. De ploeg komt uit in de zaterdaghoofdklasse A. De Arnhemmers, die in het verleden nog eens door amateurclub Lienden werden uitgeschakeld, kenden weinig moeite met Jodan Boys. In de Gelredome werd het 4-0.

AZ had een minder makkelijke avond. In Alkmaar ontving het team van trainer John van den Brom ASWH, dat speelt in de derde divisie. Het werd door goals van Robert Mühren en Fred Friday 2-0.

Dinsdag won Heerenveen al van IJsselmeervogels en FC Volendam van VVSB.

Donderdag staan op het programma:

  • 18.30 uur SC Cambuur - Ajax
  • 20.45 uur Heracles Almelo - Sparta
    • Joram Bolle