Turkije

Koenders wil opheldering over medewerker Turkse ambassade die gülenistenlijst doorgaf

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft de Turkse ambassadeur ter verantwoording opgeroepen, naar aanleiding van berichten dat ambassademedewerker Yusuf Acar inlichtingen heeft doorgespeeld naar de Turkse overheid. Acar, ook voorzitter van de moskeekoepel Diyanet Nederland (ISN), zou volgens De Telegraaf informatie over veronderstelde Nederlandse Gülen-sympathisanten hebben doorgegeven. Acar heeft tegen de krant bevestigd dat hij dat deed vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade.

Op vrijdag ontkende zowel Diyanet als de Turkse ambassade nog dat Acar inlichtingen zou hebben doorgegeven aan de regering-Erdogan. „ISN wil niet in dit verband genoemd worden en werpt het leggen van dit suggestieve verband ver van zich”, schreef Diyanet toen. Woordvoerder Ayhan Tonca heeft nu echter tegen De Telegraaf gezegd dat Acar „een serieus probleem” heeft met het bestuur. Ook de ambassade zou in verlegenheid zijn gebracht.

Afgelopen week berichtten Turkse media dat Diyanet in 38 landen inlichtingen heeft verzameld via imams en andere medewerkers verbonden aan de vereniging. De organisatie is internationaal actief, waarbij deze 145 moskeeën in Nederland beheert.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu publiceerde in augustus een lijst van vermeende Gülen-sympathisanten in Nederland. De Turkse regering beschuldigt geestelijk leider Fethullah Gülen ervan achter de couppoging van 15 juli te zitten.

Anadolu noemde onder andere Rotterdamse CDA-politici, onder wie raadslid Turan Yazir. De partij zou een ‘Gülen-bolwerk’ zijn. „Dit is te gek voor woorden”, reageert Yazir tegenover NRC. „Ik heb altijd gezegd dat Turkse kwesties niet geïmporteerd moeten worden naar Nederland. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. Ik wil deze aantijging verre van me werpen.”

CDA-fractieleider Buma reageert boos op de informatie. „Deze inmenging is bizar en onacceptabel.”