Tilburg betaalt eigen risico mogelijke slachtoffers gifverf

Ex-werklozen die in de werkplaats treinen schuurden zijn wellicht met chroom-6 in aanraking gekomen.

Een trein in een werkplaats van Nedtrain in Haarlem.
Een trein in een werkplaats van Nedtrain in Haarlem. Foto Rein van Zanen / ANP

Iedereen die tussen 2004 en 2011 heeft gewerkt op de NS-werkplaats in Tilburg krijgt van de gemeente in 2016 en 2017 385 euro, een bedrag ter hoogte van het eigen risico. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

Mogelijk zijn die mensen blootgesteld aan de giftige stof chroom-6, die in verflagen van veel oude NS-treinstellen verwerkt is. Of dat inderdaad het geval was, wordt nog door een commissie onderzocht.

In afwachting van de resultaten heeft de gemeente nu tot deze stap besloten, omdat, zo staat in een verklaring, “de gemeente begrijpt dat betrokkenen zich zorgen maken over hun gezondheid en wil ze steunen in deze onzekere periode. [...] De gemeente vindt het belangrijk dat alle betrokkenen de zorg kunnen krijgen die zij nu nodig hebben.” In september 2017 moet het onderzoek van het RIVM klaar zijn.

Proefmonsters

In mei werd bekend dat zeker 589 mensen mogelijk met de stof in aanraking zijn gekomen. 581 van hen waren uitkeringsgerechtigden die een of meerdere dagen per week via het gemeentelijke reïntegratiebedrijf tROM in de werkplaats werkten. Zij schuurden oude treinen. In oude verflagen zat waarschijnlijk chroom-6. De andere acht betrokkenen waren begeleiders. Ingeademde chroom-6-deeltjes kunnen kankerverwekkend zijn.

De gemeente Tilburg lichtte de betrokkenen in toen het proefmonsters nam van treinstellen waar in de werkplaats aan gewerkt is. Een oud-medewerker had daarom gevraagd, omdat er veel media-aandacht was voor chroomverf in treinen. Dat er bij veel treinstellen chroom-6 gebruikt werd, werd door vakbond FNV Spoor onthuld. Landelijk onderzoekt de NS de gevolgen van het chroom-6-gebruik.

    • Joram Bolle