Spoor

‘Intercity Direct blijft zal nog jaren kampen met uitval en storingen’

De Intercity Direct, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda, zal tot in lengte van jaren kampen met uitval en storingen. Alleen als fors wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de hogesnelheidssporen en landelijke invoering van het beveiligingssysteem (ERMTS) kan de IC Direct zich qua betrouwbaarheid meten met reguliere intercity’s en vergelijkbare hsl-lijnen in bijvoorbeeld Zwitserland. Dat blijkt uit extern onderzoek door ingenieursbureau Railistics in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Sinds de IC Direct in 2013 werd ingezet is de betrouwbaarheid ervan afgenomen. Begin 2016 was de uitval hoger dan 10 procent. NS en ProRail hebben maatregelen genomen, maar die houden geen rekening met intensiever gebruik van het hsl-traject in 2017 en 2018. (NRC)

    • Jos Verlaan