Ruim 1.000 liter drugsafval in vrachtwagen Kaatsheuvel

De vondst, in een woonwijk, is volgens de politie zeer ongewoon. Waarschijnlijk zijn het afvalstoffen van amfetamineproductie.

De gevonden vrachtwagen in Kaatsheuvel.
De gevonden vrachtwagen in Kaatsheuvel. Foto politie

In Kaatsheuvel heeft de politie in een verlaten vrachtwagen een grote hoeveelheid drugsafval gevonden. Dat meldt de politie woensdag. Het gaat om twee halfgevulde vaten van duizend liter, en tientallen kleinere vaten. Volgens de politie is het waarschijnlijk dat het afval afkomstig is van de productie van amfetamine.

Een buurtbewoner vertrouwde het niet dat er in zijn straat een oude vrachtwagen met Duits kenteken stond, zonder dat er iemand bij was. De cabine was open, zo ontdekten agenten die ter plaatse kwamen. Rondom de vrachtwagen hing “een zoete weeïge geur”, aldus een verklaring van de politie. Nadat er een specialist ter plaatse kwam en de laadruimte werd geopend, werd de vondst van het afval gedaan.

Lees ook: Waar dump je zo gauw 1.700 liter drugsafval?

De meeste dumpingen van drugsafval vinden plaats in Noord-Brabant en Limburg. Meestal gebeurt dat er echter in natuurgebieden en niet in woonwijken. Burgemeester Wim Luijendijk (PvdA) van Loon op Zand noemt dat in een verklaring “zorgwekkend”.

De verspreiding van vindplaatsen van drugsafval. Bron: onderzoeksrapport ‘Elke dump is een plaats delict’

“Het is zeer ongewoon”, zegt een woordvoerder van de politie. Of de vindplaats van de vrachtwagen ook als eindbestemming bedoeld was, kan hij niet zeggen: “Dat maakt onderdeel uit van het onderzoek. Wellicht waren er technische problemen met de vrachtwagen.”

Grondstof

Vanaf 2010 wordt er jaarlijks meer en meer drugsafval in Nederland gedumpt. Waarschijnlijk komt dat omdat een grondstof voor amfetamine niet meer in Rusland en China gemaakt wordt. Daarom moeten criminelen die stof, BMK, hier zelf maken, met meer afval tot gevolg.

In 2010 werd er 32 keer een vondst van drugsafval gedaan, in 2014 was dat 176 keer, weer een jaar later 161. In de eerste helft van dit jaar zijn al 89 vondsten gedaan, waarvan meer dan de helft in Noord-Brabant.

    • Joram Bolle