Rellen in Brazilië na forse bezuinigingsmaatregel

De Brazilianen protesteerden tegen een wet die de overheidsuitgaven voor de komende twintig jaar bevriest.

Politie probeert demonstranten tegen te houden in de hoofdstad Brazilia.
Politie probeert demonstranten tegen te houden in de hoofdstad Brazilia. Foto: Andressa Anholete / AFP

In Brazilië zijn dinsdag rellen uitgebroken nadat de senaat had ingestemd met een grote bezuinigingsmaatregel. Dat meldt de BBC. Gemaskerde demonstranten zetten in de hoofdstad Brasilia bushokjes in de brand en in Sao Paulo vielen demonstranten het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie Fiesp aan.

Kort voor de rellen stemde de Braziliaanse senaat in met een wet die de overheidsuitgaven voor de komende twintig jaar bevriest. President Michel Temer wil hiermee het begrotingstekort terugbrengen en de economie van het land stimuleren. Volgens Temer worden deze bezuinigingen gevolgd door een grondige hervorming van het pensioenstelsel in het land. Volgens persbureau Reuters zei hij: “Je hebt moed nodig om te regeren en wij hebben moed”.

Lees ook: Ook Temer wekt woede Brazilianen

Het bevriezen van de overheidsuitgaven is een onpopulaire maatregel. Uit een peiling zou blijken dat zo’n 60 procent van de Brazilianen tegen de nieuwe wet is, met name jonge mensen met een hoge opleiding en een laag inkomen. Rijke mensen zouden de wet juist steunen.

Protesten

Het aannemen van de wet is een overwinning voor president Temer. Hij ligt al enige tijd onder vuur vanwege een wetswijziging die corrupte politici zou beschermen. De wet is bedoeld om onafhankelijke rechters te beschermen maar wordt op zo’n manier ingezet dat het juist moeilijker wordt om corrupte politici te vervolgen. Temer nam een half jaar geleden de macht over van de afgezette Dilma Rousseff.

Corruptie is een groot probleem in Brazilië. Momenteel speelt een corruptieschandaal rond het (semi)staatsoliebedrijf Petrobras. Tientallen politici zijn hierbij betrokken en de helft van de parlementariërs wordt in verband gebracht met dit schandaal. Ook de regering van Temer wordt veelvuldig in verband gebracht met corruptie. Het afgelopen half jaar moesten hierom vier ministers opstappen en ook Temer zelf wordt ervan beschuldigd de privébelangen van een regeringssecretaris te hebben beschermd.

    • Belia Heilbron