Raad van State: vuurwerkvrije zone mag

Bestuursrechter Gemeenten mogen van de Raad van State vuurwerk plaatselijk verbieden. Maar de animo voor zulke vuurwerkvrije zones slinkt.

Vuurwerk op nieuwsjaarsochtend 2015 in Hilversum. Toen verbood de rechter een vuurwerkverbod voor het hele centrum.
Vuurwerk op nieuwsjaarsochtend 2015 in Hilversum. Toen verbood de rechter een vuurwerkverbod voor het hele centrum. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De gemeente Hilversum mag komende Oud en Nieuw een vuurwerkvrije zone instellen in het centrum. Dat heeft de Raad van State deze woensdag besloten in het hoger beroep dat vuurwerkhandelaar Johan Witbaard tegen de gemeente had aangespannen.

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter heeft implicaties voor gemeenten in heel Nederland: ook daar zijn de colleges van B&W nu gerechtelijk bevoegd om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Voor vuurwerkhandelaren en andere tegenstanders van zulke zones wordt het nu erg lastig, zo niet onmogelijk om hier nog tegenin te gaan: tegen de uitspraak van de Raad is geen beroep mogelijk.

Het is voor de derde keer dat Witbaard de gemeente Hilversum voor het gerecht daagt. In 2014 wilde burgemeester Pieter Broertjes het centrum al vuurwerkvrij maken. Daartegen maakte Witbaard bezwaar bij de rechter, die hem in het gelijk stelde. In 2015 diende eenzelfde rechtszaak: toen kreeg Broertjes gelijk en werd het centrum vuurwerkvrij. Daarop ging Witbaard weer in hoger beroep, waarvan de uitspraak deze woensdag volgde.

De vuurwerkvrije zone wordt landelijk steeds vaker ingezet tegen overlast en schade door vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling van 2013 naar 2014 stelden zo’n twintig gemeenten voor het eerst een vuurwerkvrije zone in. Inmiddels wijzen zo’n zestig gemeenten met oud en nieuw één of meerdere gebieden aan waar niet mag worden afgestoken. Vaak zijn dat zones rond verzorgingshuizen of kinderboerderijen, een enkele keer het centrum, zoals in Hilversum. In kleinere gemeentes geldt binnen de vuurwerkvrije zones doorgaans ook een verbod op carbid schieten.

Maar vuurwerkvrije zones blijken voor veel gemeenten een lastig punt. Het aantal nieuwe steden en dorpen dat komende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone instelt is minder groot dan voorgaande jaren: vanaf 2013 kwamen er elk jaar tientallen nieuwe gemeenten bij, dit jaar slechts zeven. Een aantal gemeenten is er alweer mee gestopt: voor kleine dorpen is het handhaven van zo’n zone nauwelijks te doen, elders vonden de inwoners het ongezellig.

De gemeentelijke vuurwerkshow, zoals Hilversum die elk jaar aanbiedt, is landelijk een stuk minder populair dan de vuurwerkvrije zone. Slechts zeven gemeenten – naast Hilversum Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn, Naarden en Voerendaal – organiseren een vuurwerkshow gefinancierd uit de gemeentekas.