Raad Eindhoven wil uitleg van PSV over salarisplafond

NRC onthulde dat PSV zich niet aan zijn belofte houdt de salarissen van spelers onder de miljoen euro per jaar te houden.

Het elftal van PSV poseert voor de Champions League-wedstrijd thuis tegen Rostov op 6 december.
Het elftal van PSV poseert voor de Champions League-wedstrijd thuis tegen Rostov op 6 december. Foto ANP

De gemeenteraad van Eindhoven heeft algemeen directeur Toon Gerbrands uitgenodigd om uitleg te verschaffen over de contracten van PSV-spelers. Dat gebeurt na een onthulling van NRC dat PSV zich niet houdt aan de publieke belofte geen salarissen van meer dan één miljoen euro per jaar uit te keren. Die belofte deed de club in 2011, toen Eindhoven PSV voor 48 miljoen euro steun verleende.

De uitnodiging komt op initiatief van GroenLinks. Wethouder Staf Depla zag geen reden om Gerbrands zelf te bevragen. De hoogte van salarissen maken volgens Depla geen deel uit van de afspraken met PSV uit 2011. Depla zei dat de raad Gerbrands maar vragen moet stellen, mocht die behoefte bestaan.

“Als het gaat om hoge salarissen van bankiers, of managers in de zorg, is de wereld te klein. Maar nu het om voetballers gaat, vindt ineens niemand er iets van. Een dubbele moraal,” aldus fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks tegenover Omroep Brabant.

Volgens Omroep Brabant staat Gerbrands positief tegenover het gesprek:

“Ik wil graag uit de doeken doen welke dynamiek er komt kijken bij een grote voetbalclub.”

NRC onthulde op basis van documenten van Football Leaks dat PSV zijn spelers meer betaalt dan één miljoen per jaar. Weliswaar gaan de meeste spelers met hun basissalaris niet over de miljoen heen, maar door verschillende bonussen te verstrekken verdienen sommige spelers toch ruim meer. In minstens acht gevallen heeft PSV zich niet aan het salarisplafond gehouden.

Lees het hele verhaal over PSV: Het beloofde salarisplafond van PSV blijkt boterzacht