‘Akkoord over nieuw bestand en evacuaties Aleppo’

De evacuaties uit Oost-Aleppo kunnen nu alsnog plaatsvinden, alsook die uit shi’itische dorpen die in handen zijn van de rebellen.

Regeringsgezinde troepen in de stad Aleppo.
Regeringsgezinde troepen in de stad Aleppo. Foto George Ourfalian / AFP

Een nieuwe wapenstilstand in Aleppo zal donderdagochtend ingaan, aldus woordvoerders van de Syrische rebellen tegen persbureau Reuters. De aankondiging van de wapenstilstand komt nadat een eerder bestand vanochtend werd gebroken. Het regeringsleger van Assad begon toen weer met het uitvoeren van aanvallen op Aleppo. De eerder aangekondigde evacuatie van burgers en rebellen uit Oost-Aleppo werd daardoor uitgesteld.

Woensdagavond meldden de rebellen dat de evacuaties nu alsnog kunnen plaatsvinden. Ook zullen gewonden uit shi’itische dorpen die in handen zijn van de rebellen geëvacueerd kunnen worden. Dat laatste was een eis van Iran, één van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Assad. Het ontbreken van die belofte was de reden dat het eerdere bestand werd gebroken.

Een vertegenwoordiger van de pro-Assad-coalitie bevestigde het akkoord over de wapenstilstand tegen Reuters. De wapenstilstand zou in moeten gaan om 05:00 uur donderdagochtend, Nederlandse tijd.

Erdogan en Poetin

Eerder woensdagavond voerden de Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin een telefoongesprek over de evacuatie van Oost-Aleppo. Dinsdag werd voor Aleppo na bemiddeling van Rusland en Turkije een staakt-het-vuren bereikt.

Lees ook: Val Aleppo luidt nieuwe fase van oorlog Syrië in

Poetin en Erdogan hebben in hun telefoongesprek opnieuw het belang van de wapenstilstand benadrukt, aldus Reuters. Turkije heeft toegezegd klaar te staan om de inwoners van de stad van onderdak en hulpgoederen te voorzien.

Mensenrechtenschendingen

Zeid Ra’ad al Hussein, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten voor de Verenigde Naties, noemde de bombardementen die de Syrische regering tijdens het staakt-het-vuren heeft uitgevoerd “vrijwel zeker een schending van het internationaal recht en zeer waarschijnlijk oorlogsmisdaden”:

“De afspraken lagen er, de bussen stonden klaar, het eerste konvooi was vertrokken en werd vervolgens vermoedelijk door regeringsgezinde rebellen tegengehouden. Dit is onvergeeflijk.”

    • Bastiaan Nagtegaal
    • Clara van de Wiel