Pers kroont dit jaar geen politicus

De wandelgangen Te weinig spraakmakende parlementariërs.

Geen persprijs

De beker was al besteld door de Parlementaire Pers Vereniging, bij een sportprijzenwinkel in Leiden. Verenigingsvoorzitter Joost Vullings springt donderdag op de fiets om de beker op te halen. Een duurdere bokaal dan normaal, want hij zou maandag op televisie worden getoond. Maar helaas. De uitreiking zal nooit plaatsvinden. Voor de verkiezing van Politicus van het Jaar door parlementair journalisten kwamen precies 31 stemmen binnen. „Veel te weinig voor een overtuigend resultaat”, zegt Vullings.

Onafhankelijkheid

Voor de lage opkomst geeft de Parlementaire Pers Vereniging twee redenen: er sprong dit jaar geen politicus uit. En belangrijker nog: een groeiende groep journalisten voelt zich niet prettig bij het kronen van een politicus. NRC zou sowieso niet meedoen aan de verkiezing, om de onafhankelijkheid van de parlementair verslaggevers te bewaken. Vullings: „Journalisten weten zelf wel dat stemmen op een politicus hun onafhankelijkheid niet in de weg zit, maar wat denkt de buitenwereld daarvan? We worden toch al gezien als de elite die onder één hoedje speelt met de politiek. Dat idee past erg in dit tijdsbeeld.”

Niet getreurd

De politieke junkies die hadden uitgekeken naar de verkiezing hoeven niet te treuren. De publieksverkiezing voor Politicus van het Jaar gaat wel door. Bekendmaking van de winnaar is aanstaande maandag, in het televisieprogramma EenVandaag. De échte liefhebbers stemmen zondag al af op het radioprogramma Vroege Vogels. Rik Grashoff (GroenLinks), Fatma Kosşer Kaya (D66) en Eric Smaling (SP) strijden om de titel ‘Groenste Politicus van het Jaar’. Voor Klaas Dijkhoff (VVD), staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, is het schrappen van de verkiezing goed nieuws. Hij won vorig jaar en mag de titel een jaar langer voeren.

    • Enzo van Steenbergen