Onderzoek Universiteit Utrecht

Criminele uitbuiting van kinderen is een ‘blinde vlek’

Medewerkers van de politie, Raad voor de Kinderbescherming en marechaussee zijn niet in staat uitbuiting te herkennen van kinderen die gedwongen worden tot criminaliteit. Ze zijn weinig alert op signalen van deze vorm van uitbuiting.

Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het rapport ‘Uitbuiting van minderjarigen in de criminaliteit in Nederland’. Het onderzoek, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, werd woensdag gepubliceerd.

De onderzoekers deden dossier- en literatuuronderzoek, spraken met tientallen mensen in het veld en volgden casussen van waarin kinderen werden gedwongen tot criminaliteit. Hun conclusie: criminele uitbuiting van kinderen is een „blinde vlek” in Nederland.

In Nederland worden kinderen gedwongen tot onder meer winkeldiefstal, wiet knippen en zakkenrollen. Volgens onderzoekster Aline Bos vertonen alle instanties dezelfde reflex. Een kind dat wordt opgepakt, zegt Bos, wordt bijna altijd beschouwd als een „schurkje” dat zelf de beslissing heeft genomen uit stelen te gaan. Maar dat beeld klopt vaak niet, volgens de onderzoekers. Een politieman die nauw betrokken is bij onderzoek naar deze groep kinderen bevestigt de conclusies. (NRC)

‘Boefjes’ slachtoffer pagina 10
    • Auteur Onbekend