Nederland maakt school in Europa met modern en flitsend handbal

EK handbalDe Nederlandse vrouwen staan in de halve finale van het EK in Zweden, na een zege op Spanje in de laatste groepswedstrijd (29-24).

Keepster Tess Wester is van groot belang in het Nederlandse systeem.
Keepster Tess Wester is van groot belang in het Nederlandse systeem. foto Björn Larsson Rosvall/Reuters

Met Helle meer mans? Klaarblijkelijk, want het Nederlands vrouwenhandbalteam speelt onder bondscoach Helle Thomsen net iets flitsender, sneller en effectiever dan onder haar voorganger Henk Groener, de grondlegger van ‘het nieuwe handbal’ waarmee Nederland furore maakt op het EK in Zweden. De handbalsters halen binnen één jaar voor de derde keer op rij de halve finales van een groot titeltoernooi en leveren wederom een proeve van hun enorme bekwaamheid. Is de Deense esprit van fanaticus Thomsen eindelijk de garantie voor een titel?

Ho ho, een kampioenschap win je niet zomaar, zeker niet in handballend Europa, waar de concurrentie moordend is. En zeker niet als ook regerend olympisch en wereldkampioen Noorwegen tot de laatste vier van het EK behoort. Eigenlijk speelt het Noorse team een verbeterde versie van het snelle, flitsende spel waar Nederland zo om geroemd wordt. Het is geen toeval dat Noorwegen tweemaal de Hollandse opmars stuitte: vorig jaar op het WK in Denemarken en afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Fanatisme koppelen aan brille

Wil Nederland voor het eerst in de historie Europees kampioen worden, dan zal Thomsen haar fanatisme moeten koppelen aan brille, te beginnen vrijdagavond in de halve finale tegen Roemenië of Denemarken – die beslissing valt donderdag. Noorwegen wacht eventueel pas in de finale, zoveel is duidelijk na de 29-24 overwinning van Nederland op Spanje.

Wat de afloop van het EK ook zal zijn, Nederland maakt school met modern, vernieuwend handbal. Groener had al een snel, gevarieerd speltype ontwikkeld met veel positiewisselingen in de aanvalsopbouw, Thomsen heeft daar een versnelling aan toegevoegd door de fast break, de snelle tegenaanval, te perfectioneren.

Haar analyses van WK en Olympische Spelen leerden dat Nederland weliswaar over snelle, behendige speelsters beschikt, maar die kwaliteit te weinig uitbuit. Punt van verbetering, vond de nieuwe bondscoach die amper twee maanden in dienst is.

Een dodelijke fast break vereist een verfijnde afstemming. Krijg dat er maar eens in met een voorbereidingstijd van tien dagen. Thomsen vond de oplossing in de komst van Kopenhagen naar Papendal. Die sparringpartner bood een ideale gelegenheid per linie de snelle contra-attack te verfijnen.

Vooralsnog betalen die inspanningen zich uit. In Zweden gaat de fast-break niet altijd perfect, maar áls het loopt, loopt het goed en is de tegenstander bij vlagen de wanhoop nabij. Neem woensdag. Scoort Spanje en denkt het aan te haken, krijgt het binnen een paar seconden een tegentreffer te verwerken. Geef Nederland de ruimte en de afstraffing is genadeloos; tegenstanders happen doorlopend naar adem.

In dat systeem is een belangrijke rol weggelegd voor doelvrouw Tess Wester, maar blijkt ook de teruggekeerde Maura Visser wonderwel te passen. Ondanks de relatief hoge leeftijd van 31 jaar en haar absentie van vijf jaar is Visser de perfecte stand-in voor sterspeelster Nycke Groot. Wie weet geeft zij Nederland het laatste zetje naar de eerste grote titel.

    • Henk Stouwdam