Moord op Fortuyn

Volkert van der G. moet weer voor een jaar de gevangenis in, meent het OM

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Volkert van der G. een jaar de gevangenis ingaat. Volgens het OM heeft de man die in 2003 werd veroordeeld voor de moord op LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn een van de voorwaarden van zijn vrijlating overtreden.

Welke van de voorwaarden Van der G. geschonden zou hebben, wil het Openbaar Ministerie niet bekendmaken. Op de zittingsdag, volgens het OM waarschijnlijk op niet al te lange termijn, zal het nader op de herroeping van de invrijheidstelling ingaan.

Volgens de advocaat van Van der G., Willem Jebbink, wil het OM zijn cliënt opnieuw opsluiten omdat de gesprekken die hij elke drie weken met de reclassering moet voeren „moeizaam verlopen”. Tegenover de NOS lieten Van der G. en zijn raadsman verder weten „verbaasd” te zijn door de actie van het OM.

Milieuactivist Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood op een parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum. Hij werd tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In mei 2014 kwam Van der G. vrij, nadat hij tweederde van zijn celstraf had uitgezeten. Daarbij werd hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mocht hij geen contact hebben met nabestaanden en de pers. Ook mocht hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven.

Na zijn vrijlating vocht Van der G. met succes het locatieverbod en het dragen van een enkelband aan. De rechtbank noemde dit toen „disproportionele” maatregelen.

Een onderzoek ingesteld door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) concludeerde in januari dat Van der G. de voorwaarden van zijn vrijlating niet had geschonden en niet opnieuw de cel in hoefde.

Van der Steur liet dinsdag volgens persbureau ANP weten dat hij kennis heeft genomen van de wens van het OM. Volgens hem is het verder aan de rechter om een oordeel te vellen.

    • Clara van de Wiel