Koenders roept Turkse ambassadeur op het matje

Ambassademedewerker Yusuf Acar zou inlichtingen over mogelijke Nederlandse Gülen-sympathisanten hebben doorgespeeld naar de Turkse overheid.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ANP/Bas Czerwinski

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) heeft de Turkse ambassadeur ter verantwoording opgeroepen, naar aanleiding van berichten dat ambassademedewerker Yusuf Acar inlichtingen heeft doorgespeeld naar de Turkse overheid. Acar, ook voorzitter van de moskeekoepel Diyanet Nederland, zou volgens onderzoek van De Telegraaf informatie over veronderstelde Nederlandse Gülen-sympathisanten hebben doorgegeven. Acar heeft tegen De Telegraaf bevestigd dat hij dat deed vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade.

Afgelopen vrijdag ontkende zowel Diyanet als de Turkse ambassade nog dat Acar inlichtingen zou hebben doorgegeven aan de regering van Erdogan. “ISN wil niet in dit verband genoemd worden en werpt het leggen van dit suggestieve verband ver van zich”, schreef Diyanet toen. Woordvoerder Ayhan Tonca heeft nu echter tegen De Telegraaf gezegd dat Acar “een serieus probleem” heeft met het bestuur. Ook de Turkse ambassade zou in verlegenheid zijn gebracht.

Diyanet was op woensdagochtend onbereikbaar voor commentaar.

Afgelopen week berichtten Turkse media dat Diyanet in 38 landen inlichtingen heeft verzameld via imams en andere medewerkers verbonden aan de vereniging. De organisatie is internationaal actief, waarbij deze 145 moskeeën in Nederland beheert.

‘CDA een Gülen-bolwerk’

Het Turkse staatspersbureau Anadolu publiceerde in augustus een lijst van veronderstelde Gülen-sympathisanten in Nederland die Turkije zouden willen benadelen. De Turkse regering beschuldigt geestelijk leider Fethullah Gülen ervan achter de couppoging van 15 juli te zitten.

Anadolu noemde onder andere Rotterdamse CDA-politici, onder wie raadslid Turan Yazir. De partij zou een ‘Gülen-bolwerk’ zijn. “Dit is te gek voor woorden”, reageert Yazir tegenover NRC. “Ik heb altijd gezegd dat Turkse kwesties niet geïmporteerd moeten worden naar Nederland. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. Ik wil deze aantijging verre van me werpen.”

CDA-fractieleider Sybrand Buma reageert woedend op de informatie. “Deze inmenging is bizar en onacceptabel.” Hij zegt dat de aantijgingen tegenover het CDA “belachelijk en onwaar” zijn. Ook eist hij dat Acar het land wordt uitgezet. De Turkse ambassade heeft nog niet gereageerd.

Debat

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk in debat over Diyanet. Buma vroeg dit debat op woensdag aan. Hij werd breed gesteund vanuit de Kamer, meldt ANP. Verschillende partijen willen zelfs dat er nog voor het kerstreces over de kwestie wordt gesproken. Volgens voorzitter Khadija Arib wordt er gekeken of dat nog mogelijk is.

    • Len Maessen