Recensie

John Legend klinkt naakt en kwetsbaar

Pop

John Legend Darkness and Light

Wereldster John Legend heeft een nieuwe koers gekozen. Hij fleemt niet voort zoals in wereldhit ‘All Of Me’, en zoekt ook geen aansluiting bij de rap-scene. Op Darkness and Light schuift Legend op richting een onderzoekend soort muziek, waarbij ieder liedje een andere sfeer uitdrukt. Tegen het kwijnende geluidsbeeld van ‘Surefire’ klinkt Legend bijna pijnlijk naakt en kwetsbaar. Daar staat een wellustig swingend ‘Penthouse Floor’ tegenover, en een gospel-achtig ‘Marching Into The Dark’, met opnieuw een opvallend beheerste instrumentatie. Er zijn mindere momenten. Zo lijdt ‘Love Me Now’ onder een opdringerig gesmeek om liefde, en volgt ‘Temporarily Painless’ een te typische Legend-melodie. Maar de afwisseling van exuberantie en terughoudendheid is geslaagd en opwindend, met de daverende samenzang met Brittany Howard (Alabama Shakes) in het titelnummer als hoogtepunt.

    • Hester Carvalho