‘Gevoelige thema’s wél besproken’

KPMG Accountants hebben „enorme stappen” ondernomen. Dat zegt KPMG-bestuursvoorzitter Albert Röell na eerdere kritiek.

ANP / EVERT ELZINGA

De bestuursvoorzitter van accountantskantoor KPMG, Albert Röell, vindt wél dat binnen KPMG genoeg wordt gepraat over voor accountants gevoelige onderwerpen, zoals het partnermodel of het verdienmodel. Dat zei hij woensdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers in het hoofdkantoor in Amstelveen.

Vorige maand concludeerde een onafhankelijke commissie dat accountants nog niet voldoende maatregelen hebben genomen om de kwaliteit van hun werk en de cultuur te verbeteren. Van deze commissie, ingesteld door de sector zelf, moeten accountants ook wicked problems ter discussie stellen, onderwerpen die heel moeilijk bespreekbaar of oplosbaar zijn.

Om zichzelf te verbeteren is al 32 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd

„Ik weet eerlijk gezegd niet of het wel wicked problems zijn”, zegt Röell. Hij vindt het „te vroeg om te preconcluderen” dat accountants te weinig hebben gedaan. Hij vindt zelf dat accountants „enorme stappen” hebben ondernomen, nadat ze in 2014 onder vuur kwamen te liggen na een reeks schandalen. Daarop bedacht de sector onder politieke druk 53 maatregelen. „Ik kan geen industrie noemen waar in zo weinig tijd zo veel gebeurd is”, zegt Röell.

In het kader van zichzelf verbeteren investeert KPMG 54 miljoen euro in drie jaar tijd, kondigde de firma een jaar geleden aan. Afgelopen jaar is daarvan al 32 miljoen in het bedrijf gestoken, onder meer in IT-systemen, groei en in vertrekvergoedingen van ontslagen partners. Hun vertrek is ook een investering in de toekomst, redeneert KPMG.

Ondanks deze investeringen is de winst voor belasting over afgelopen jaar gestegen, naar 60 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg die 54 miljoen euro. De winst voor belasting per partner is gestegen van 391.000 naar 460.000. Die stijging heeft ook te maken met een afname van het aantal partners. Deze stijging is echter „geen beleidsrichting”, benadrukt Röell. De omzet bleef min of meer gelijk, op 608 miljoen euro.

Hoe graag KPMG de tijd van schandalen ook achter zich wil laten, één schandaal kan het kantoor nog niet afsluiten. Het Openbaar Ministerie (OM) doet nog steeds onderzoek naar fraude bij de bouw van het hoofdkantoor in Amstelveen. Vorig jaar heeft KPMG al 18,5 miljoen euro aan de Belastingdienst betaald, maar mogelijk volgt er nog een schikking met justitie. Röell hoopt dat er „tempo” in het onderzoek zit, maar hij klaagt niet over de duur. „Er is een reden dat dat onderzoek er is. Die reden heeft met ons te maken, niet met het OM”.

    • Teri van der Heijden