Raad van State: gemeenten mogen vuurwerkvrije zones instellen

De Raad van State besloot woensdag dat Hilversum een vuurwerkvrije zone in mag stellen. Die uitspraak heeft gevolgen voor gemeenten in heel Nederland.

Een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling in Hilversum.
Een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling in Hilversum. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De gemeente Hilversum mag komende oud en nieuw een vuurwerkvrije zone instellen in het centrum. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in het hoger beroep dat vuurwerkhandelaar Johan Witbaard tegen de gemeente had aangespannen.

De uitspraak van de Raad heeft gevolgen voor gemeenten in heel Nederland: daar zijn de colleges van B&W nu gerechtelijk bevoegd om vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Voor vuurwerkhandelaren en anderszins tegenstanders van zulke zones wordt het nu erg lastig, zo niet onmogelijk om hier nog tegenin te gaan.

Het is voor de derde keer dat Witbaard de gemeente Hilversum voor het gerecht daagt. In 2014 wilde burgemeester Pieter Broertjes het centrum al vuurwerkvrij maken. Daarop maakte Witbaard bezwaar en stelde de rechter hem in het gelijk. In 2015 diende eenzelfde rechtszaak: toen kreeg Broertjes gelijk en werd het centrum vuurwerkvrij. Daarop ging Witbaard in hoger beroep, waarvan de uitspraak woensdag gedaan is.

Hilversum was de eerste gemeenten die vuurwerkvrije zones ging instellen. Inmiddels volgen zo’n zestig gemeenten dat voorbeeld.


De slag om Hilversum is nationaal beslissend. Lees ook het artikel één geboren vuurwerkhandelaar versus de burgemeester.
    • Doortje Smithuijsen