Geannexeerde Krim krijgt uitgeleende kunstschatten niet terug

Vier musea op de Krim hadden de objecten uitgeleend aan het Allard Pierson Museum. Dat moet ze nu aan de Oekraïense staat geven, zegt de rechtbank.

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam, waar de objecten werden tentoongesteld.
Het Allard Pierson Museum in Amsterdam, waar de objecten werden tentoongesteld. Foto Kippa / ANP

De honderden kunstschatten die het Allard Pierson Museum in 2014 leende van musea op de Krim moeten naar de Oekraïense staat. Zowel de overheid in Kiev als de vier musea meenden na de annexatie van de Krim recht te hebben op de gouden objecten. De rechtbank in Amsterdam wees woensdag de vordering van die laatste partijen af.

Het Allard Pierson kreeg de schatten in februari 2014, één maand voordat de destijds Oekraïense Krim werd ingelijfd door Rusland. Na die annexatie eisten zowel de vier musea op het schiereiland als de staat Oekraïne de gouden kunstschatten op. Het Amsterdamse museum besloot daarop om de voorwerpen te houden totdat de rechter uitspraak deed.

Lees ook: Krimgoud als ‘hete aardappel’ voor de rechter.

De objecten waarover wordt getwist zijn onder meer Scythisch goud en drie kostbare Chinese lakkisten uit de Han-Dynastie, van zo’n 2.000 jaar geleden. De musea op de Krim lieten woensdag weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.