Frans parlement stemt in met verlenging noodtoestand

Het zou de vijfde verlenging betekenen van de noodtoestand in Frankrijk, die na een reeks aanslagen in november 2015 werd uitgeroepen.

De nieuwe Franse premier Cazeneuve spreekt het Franse lagerhuis toe.
De nieuwe Franse premier Cazeneuve spreekt het Franse lagerhuis toe. AFP PHOTO/Patrick KOVARIK

Het Franse lagerhuis, de Assemblée Nationale, heeft op woensdagmorgen ingestemd met de vijfde verlenging van de noodtoestand in Frankrijk. De beslissing moet nu alleen nog worden goedgekeurd door de senaat. De voormalige Franse premier Manuel Valls gaf in november aan dat de regering de noodtoestand tot 15 juli 2017 wil verlengen.

De Assemblée Nationale stemde in grote meerderheid voor de verlenging. Alleen de linkse partij FG en enkele Republikeinen stemden tegen. De noodtoestand is al langer omstreden omdat deze uitgebreide bevoegdheden aan de autoriteiten toekent, die volgens onderzoek weinig toevoegen aan de openbare veiligheid. Volgens de Franse overheid zijn er tot nu toe zeventien potentiële terreuraanslagen voorkomen door de noodmaatregelingen.

De verlenging zou betekenen dat de noodtoestand in ieder geval doorloopt tot na beide rondes van de presidentsverkiezingen. De Franse regering vreest dat er tijdens de verkiezingen pogingen zullen zijn om meer aanslagen te plegen. Als de senaat met het voorstel instemt, dan is er sprake van de langste ononderbroken noodtoestand in Frankrijk sinds de Algerijnse oorlog in de jaren ’60.

Bataclan

De Franse president Hollande kondigde in november 2015 noodtoestand af na een reeks terroristische aanslagen in Parijs. Op zeven locaties sloegen terroristen van Islamitische Staat toe. In totaal kwamen 130 mensen om het leven.

De muziekzaal Bataclan, waar 90 mensen omkwamen, opende vorige maand voor het eerst weer de deuren.