Filmoverzicht: pretentieloos vermaak in Sing, maar een rommelige Star Wars

Ook van Will Smith en regisseur Xavier Dolan draaien nieuwe films in de bioscoop.

 • ●●●●●

  Rogue One: Sciencefiction

  Films als Rogue One staan op zich: met een cast zonder grote sterren mag hij ook qua toon meer avontuur zoeken. Dat was althans de theorie: halverwege lijkt Disney toch koudwatervrees te hebben gekregen. Gevolg is een vrij halfslachtig, rommelig verhaal vol abrupte wendingen, plotgaten en overbodige uitleg. Jammer, want de film is niet zonder verdiensten. Lees de recensie: Star Wars zonder The Force

  Regie: Gareth Edwards. Met: Felicity Jones, Diego Luna, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, James Earl Jones. In: 198 bioscopen.

 • ●●●●●

  Juste la fin du monde: Drama

  Regisseur Xavier Dolan bewerkte voor zijn zesde film een toneelstuk van de in 1995 aan aids overleden Franse toneelschrijver Jean-Luc Lagarce, over een gevierde schrijver Louis (Gaspard Ulliel) die zijn kleinburgerlijke familie komt vertellen dat hij stervende is aan aids, maar er nauwelijks tussen komt. In dit gekkenhuis irriteert paradoxaal genoeg de zachte Louis met zijn droeve glimlach nog het meest. Dat hij geen tegengas geeft aan deze malloten, maakt hem een beetje onuitstaanbaar: Jezus op zoek naar zijn kruis. Is dat Dolans bedoeling: petje af. Maar zou het? Lees de recensie: Een Jezus tussen vier malloten

  Regie: Xavier Dolan. Met: Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Marion Cottilard, Léa Seydoux, Nathalie Baye. In: 30 bioscopen.

 • Lees ook het interview met Xavier Dolan
 • ●●●●●

  Les saisons: Natuurfilm

  Les saisons, dat een clichématige oproep tot beter natuurbeheer bevat, roept onmetelijk veel vragen op. Er wordt zo weinig toegelicht dat er verwarring en toenemende achterdocht ontstaat over wat je nou eigenlijk precies ziet. Lees de recensie: Ervaringscinema laat kijker puzzelen

  Regie: Jacques Perrin en Jacques Cluzaud. In: 21 bioscopen.

 • ●●●●

  Sing: Animatiefilm

  Sing biedt pretentieloos vermaak, met een fijne stemmencast, waaronder Scarlett Johansson als een punky stekelvarken, Reese Witherspoon als swingend mama-big, Seth MacFarlane als maffioso-muis met Frank Sinatra-aspiraties en Tori Kelly als verlegen olifant. Lees de recensie: In goed gezelschap met zingende olifant en dansende big

  Regie: Garth Jennings. Met de stemmen van: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon. In: 215 bioscopen.

 • ●●●●●

  Collateral Beauty: Drama

  Hoewel Collateral Beauty steevast naar tranen hengelt, blijft de film toch niet steken in weeïgheid. De film lijkt vooral bedoeld om te laten zien dat Will Smith heus wel kan acteren en verdriet kan spelen. Dat is een beetje ergerlijk maar gelukkig zijn de bijrollen zeer luxe bezet. Lees de recensie: Rouwproces van New Yorkse reclameman

  Regie: David Frankel. Met: Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet. In: 92 bioscopen.

 • Lees ook het interview met Will Smith: ‘Beroemd zijn is heerlijk. Echt waar’
 • ●●●●●

  Kappen: Jeugdfilm

  Misschien is de sleutel van een geslaagde verfilming van de populaire jeugdboeken van Carry Slee, dat ze de problemen en het getob van de pubers in haar verhalen zo volstrekt serieus neemt en ze geen seconde wegwuift of afdoet als gezeur. Regisseur Tessa Schram begrijpt dat heel goed in haar spannende en tamelijk serieuze verfilming van Kappen! Lees de recensie: Spannend verhaal over pubers in de nesten

  Regie: Tessa Schram. Met: Tonko Bossen, Joes Brauers. In: 102 bioscopen.

 • ●●●●●

  Sepp, de wolvenvriend: Kinderfilm

  Er zitten weinig wolven in kinderfilm Sepp, de wolvenvriend. Wel veel kaas, koebellen en Alpenweiden. De film is gebaseerd op een in Zwitserland bekend kinderboek uit 1945 over kleine dierenvriend Ursli, in de Nederlandse versie Sepp gedoopt. De zomerse alpenweiden in dit klassieke sprookje doen idyllisch aan en het winterse bergdorpje past perfect bij het seizoen. Maar je vraagt je af of de regisseur een film heeft gemaakt voor hedendaagse kinderen of voor melancholische Zwitserse grootouders. Lees de recensie: Help, de kazen zijn in het ravijn gestort

  Regie: Xavier Koller. Met: Jonas Hartmann, Julia Jeker, Laurin Michael. In: 35 bioscopen.

 • ●●●●

  China’s Van Goghs: Documentaire

  Documentaire over Chineze kunstenaars die Van Goghs naschilderen. Vooral het tweede deel van de film zorgt ervoor dat je dat goedkope schilderijtje boven je keukentafel met andere ogen bekijkt. Na jaren fantaseren bezoekt Zhao Europa. De teleurstelling als hij ‘zijn werken’ niet in een galerie maar tussen de paraplu’s en souvenirs ziet hangen, is hartverscheurend. Net als de ontsteltenis wanneer hij zijn eigen prijzen vergelijkt met wat er in Amsterdam voor zijn werk wordt gevraagd. Lees de recensie: De wereld achter de Chinese Van Goghs

  Regie: Haibo Yu en Kiki Tianqi Yu. In: 12 bioscopen.