Filipijnse president Duterte zegt zelf op criminelen te hebben geschoten

In een speech vertelde Duterte hoe hij op zijn motor reed en criminelen doodschoot om de politie te laten zien “hoe je dat doet”.

Foto: Czar Dancel / Reuters

In een speech heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte gezegd dat hij in zijn tijd als burgemeester van de stad Davao persoonlijk op criminelen schoot. Persbureau AFP citeert uit de speech van Duterte, waarin hij vertelde hoe hij op zijn motor door de straten van de stad reed “op zoek naar problemen” en criminelen doodschoot om de politie te laten zien “hoe je dat doet”.

Duterte was tussen 1988 en 2016 met tussenpozen in totaal 21 jaar burgemeester van Davao. In die periode werden in de stad volgens mensenrechtenorganisaties circa 1400 vermeende criminelen en straatkinderen omgebracht door de politie of doodseskaders. Sinds Duterte in mei de presidentsverkiezingen won zouden landelijk duizenden mensen buitengerechtelijk zijn geëxecuteerd door de politie of door doodseskaders.

Lees ook: In Davao vinden ze Duterte helemaal geen monster

De uitspraken van Duterte werden woensdag door zijn staatssecretaris van justitie genuanceerd. Volgens Vitaliano Aguirre II moeten de woorden van de president niet te letterlijk worden opgevat.

“De president heeft altijd de neiging gebruik te maken van hyperbolen. Hij overdrijft altijd om zijn boodschap kracht bij te zetten.”

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Gezondheid

Dinsdag deed Duterte meer opvallende uitspraken. Tegen een menigte van Filipijnse immigranten in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh vertelde hij dat hij zijn termijn wellicht niet kan afmaken vanwege gezondheidsproblemen, meldt persbureau Reuters. Eerder die dag had hij een groep zakenmannen al verteld last te hebben van rugpijn, migraine en de ziekte van Buerger, een chronische ontsteking van de bloedvaten. Duterte is 71, en zal 77 zijn als zijn zesjarige termijn afloopt.

Ook deze uitspraken werden woensdag door een woordvoerder van de president woensdag genuanceerd. De gezondheid van de president is goed, aldus de woordvoerder.

“Alle pijnen waar hij aan lijdt zijn volgens de dokters kleine slijtage. Niks om je zorgen over te maken.”

In september zorgde Duterte voor ophef door zichzelf met Hitler te vergelijken. Hij zei met liefde te willen afrekenen met drie miljoen drugsverslaafden in de Filipijnen. Eerder had hij de Amerikaanse president Barack Obama al een hoerenzoon genoemd, nadat Obama kritiek had geuit op zijn beleid. Een geplande meeting tussen de twee leiders werd afgezegd, maar ging uiteindelijk toch kort door. Met aankomende president Donald Trump zijn de contacten hartelijker: de twee voerden begin december een naar eigen zeggen aangenaam telefoongesprek, waarbij beide mannen elkaar alvast voor een bezoek hebben uitgenodigd.

    • Clara van de Wiel