Evacuatie uit Aleppo voorlopig uitgesteld

Volgens de rebellen zou Iran nieuwe voorwaarden hebben gesteld aan het bestand. Er zou weer gevochten worden in de stad.

De bussen waarmee mensen uit Aleppo zouden worden geëvacueerd. Foto: George Ourfalian / AFP

Er wordt weer gevochten in Oost-Aleppo. Dat meldden verschillende persbureaus woensdag. Het regeringsleger van Assad zou weer zijn begonnen met het uitvoeren van aanvallen op de stad. De evacuatie van burgers en rebellen uit Oost-Aleppo is uitgesteld.

Volgens de rebellen heeft Iran, één van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Assad, nieuwe voorwaarden gesteld aan het staakt-het-vuren. Iran zou een gelijktijdige evacuatie hebben geëist van gewonden uit shi’itische dorpen in Syrië die in handen zijn van de rebellen.

Lees ook: Val Aleppo luidt nieuwe fase van oorlog Syrië in

Rami Abdulrahman, de man achter het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zegt volgens persbureau Reuters: “Het conflict is gewelddadig en de bombardementen zijn hevig. Het ziet ernaar uit dat de wapenstilstand is geëindigd.”

Dinsdag werd verrassend een wapenstilstand afgekondigd waarmee de laatste rebellen in de stad een vrijgeleide zouden krijgen. Het bestand werd bereikt na bemiddeling van Rusland en Turkije en maakte een einde aan de hevige gevechten.

Fatemah, de moeder van de 7-jarige Bana Alabed die beroemd werd met haar tweets uit Oost-Aleppo, liet woensdag via Twitter weten dat de stad gebombardeerd wordt.

Twitter avatar AlabedBana Bana Alabed Dear world, there’s intense bombing right now. Why are you silent? Why? Why? Why? Fear is killing me & my kids. - Fatemah #Aleppo

Evacuatie

De verwachtte evacuatie van mensen uit Aleppo kwam woensdagochtend niet op gang en de bussen zouden inmiddels lees zijn teruggekeerd. De Libanese zender al-Manar zou beelden hebben uitgezonden waarop te zien zou zijn dat de bussen leeg vertrekken. Volgens Syrische rebellen hebben Iraanse shi’itische milities, die de president Assad steunen, de evacuatie tegengehouden.

‘Telefonisch overleg’

Het Kremlin meldt volgens persbureau Reuters dat de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan later op woensdag telefonisch overleg hebben over de situatie in Aleppo. Erdogan zou de situatie “zeer fragiel” hebben genoemd en de Syrische overheid ervan hebben beschuldigd te wapenstilstand te hebben doorbroken. Rusland en Turkije stonden aan de basis van het bestand dat dinsdag werd bereikt.

Volgens de Russen zouden in de afgelopen 24 uur bijna zesduizend burgers Aleppo hebben verlaten. Ook zouden meer dan 350 rebellen hun wapens hebben neergelegd en de stad hebben verlaten.

De situatie van de burgers in Oost-Aleppo leek dinsdag snel te verslechteren. Volgens Unicef zaten tientallen kinderen vast in een gebouw midden in de vuurlinie. De Verenigde Naties meldden dinsdag over betrouwbare informatie te beschikken dat militairen van het regime van president Assad tientallen burgers zonder enige vorm van proces om het leven hadden gebracht.

Toezicht

De Franse minister van Buitenlandse Zaken roept op tot aanwezigheid van medewerkers van de VN in Aleppo. Volgens hem laat de chaotische situatie zien dat toezicht noodzakelijk is. Volgens Reuters hebben de Verenigde Naties hun hulp aangeboden.

De burgemeester van Parijs heeft aangekondigd dat de de lichten van de Eiffeltoren op woensdagavond om 20.00 uur gedoofd zullen worden als een gebaar van solidariteit aan de inwoners van Aleppo. Ze wil hiermee de internationale gemeenschap oproepen in actie te komen.

    • Belia Heilbron