Schuldverlichting Griekenland opgeschort

De Eurogroep is het niet eens met het plan om Griekse gepensioneerden eenmalig een financiële toelage te geven.

Foto: Aris Messinis / AFP

De onlangs aangekondigde schuldverlichting voor Griekenland wordt voorlopig opgeschort. Verschillende landen uit de eurozone zijn het niet eens met het plan van de Griekse overheid om gepensioneerden met een laag inkomen eenmalig een financiële toelage te geven, zo meldt persbureau AFP. Ook het plan om bepaalde Griekse eilanden te ontzien bij het verhogen van de btw oogst kritiek. Tsipras kondigde beide maatregelen vorige week aan.

Volgens een woordvoerder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn de instituties tot de conclusie gekomen dat “de daden van de Griekse regering niet in lijn zijn met onze afspraken”.

Vorige week maandag besloten de ministers van Financiën van de eurozone dat Griekenland een verlichting van de lasten op zijn staatsschuld krijgt. Griekenland zou meer tijd krijgen om de Europese noodleningen af te lossen. Ook zouden de Grieken beschermd worden tegen renterisico, het risico dat de rente weer gaat stijgen. De maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat de schuldenlast van Griekenland met 20 procent verlaagd is rond 2060.

Lees ook: Frictie tussen geldschieters over torenhoge Griekse schuld

Het definitieve oordeel over of de schuldverlichting van Griekenland doorgaat komt naar verwachting in januari. Nu de schuldverlichting weer op losse schroeven staat, komt ook de eventuele steun van het International Monetair Fonds (IMF) in gevaar. Deze maand besluit het IMF of het gaat meebetalen aan het huidige steunpakket voor de Grieken. Een van de voorwaarden die het IMF stelt voor deelname is schuldverlichting.

Dinsdag uitte het IMF in een brief op zijn eigen site kritiek op de door de Eurogroep gevraagde extra bezuinigingen van de Grieken. Het IMF vreest dat extra bezuinigingen juist het herstel van de Griekse economie de nek zullen omdraaien. Volgens het fonds kan beter een minder ambitieus doel voor het overschot in de Griekse financiën worden gesteld en moet nadruk worden gelegd op hervormingen die de Griekse economie op termijn sterker maken.

    • Clara van de Wiel