Journalisten kiezen geen politicus van het jaar

Er zijn te weinig stemmen uitgebracht, meldde de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) woensdag.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De parlementaire pers kiest dit jaar geen politicus van het jaar. Er zijn te weinig stemmen uitgebracht, meldde de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) woensdag. De laatste keer dat de prijs niet werd uitgereikt was in 2002.

Volgens de PPV was het moeilijk kiezen omdat er geen politicus boven de rest uitsteekt. Ook twijfelen steeds meer journalisten of de vereniging wel een dergelijke verkiezing moet organiseren. NRC doet in de regel niet mee aan dergelijke verkiezingen. Uitgangspunt is dat politici in de krant worden beschreven en beoordeeld en niet via een verkiezing. Tevens kan de indruk worden gewekt dat politici vanwege hun denkbeelden worden verkozen tot politicus van het jaar.

31 van de 160 journalisten die lid zijn van de PPV hadden een stem uitgebracht. Volgend jaar wordt gekeken of er nog behoefte bestaat aan de verkiezing bij de leden. De prijs wordt sinds 1973 uitgereikt. Vorig jaar ging die naar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD). Bij EenVandaag kiest het publiek nog wel een politicus van het jaar.

    • een onzer redacteuren