De feestdagenpromo van de NPO is dit jaar wél divers

De NPO laat zijn presentatoren dit jaar opdraven in een nieuwe kerstpromo. In tegenstelling tot vorig jaar is níet iedereen blank.

Nadat NPO 1 vorig jaar onder vuur lag om de kerstpromo met alleen maar blanke presentatoren, blank publiek en blanke kandidaten, heeft de NPO dit jaar gekozen voor een commercial met meer diversiteit. In de spot die vanaf donderdag 14 december te zien is, vullen de presentatoren van de NPO een huis in kerstsfeer. De presentatoren van de consumentenprogramma’s controleren het kerstpakket, Astrid Joosten doet een spelletje met twee cabaretiers van De Kwis en de jongens van de sport kijken een wedstrijd.

Aanwezig bij het kerstfeest zijn ook niet-blanke presentatoren Ersin Kiris van de Keuringsdienst van Waarde, Simone Weimans van het NOS Journaal en Eva Cleven van het Klokhuis. Een toevallige voorbijganger met een Noord-Afrikaans uiterlijk wordt naar binnen gevraagd om het kerstfeest mee te vieren. Als hij binnen is, krijgt hij snel een pastei in zijn handen gedrukt van de bakkers van omroep Max.

Het motto van de feestdagenspot is ‘NPO opent jouw wereld’. Opvallende afwezigen in de promo zijn de zwaargewichten van de NPO. Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Paul de Leeuw en Giel Beelen missen op het kerstfeest. Vorig jaar schreef Norbert ter Hall, regisseur van NPO-series A’dam – E.V.A. en ‘t Schaep met de 5 Pooten, over de NPO-promo met het thema ‘Kerst vieren we samen’:

“Een cynischer motto is nauwelijks denkbaar als je de parade van alleen maar witte, Noord-Europees ogende presentatoren, kandidaten, artiesten en publiek ziet.”

Hoewel de NPO dit jaar dus een inhaalslag heeft gemaakt, haalt de Nederlandse publieke omroep het niet bij de BBC. In de kerstpromo van de ‘Beeb’ zijn onder anderen een zoenend homostel en een moeder met een gehandicapt kind te zien.