Moordenaar Belgische Loubna (9) overleden

De moordzaak uit de jaren 90 leidde tot een debat over het functioneren van de politie, maar ook over racisme.

Een herdenking van Loubna in Den Haag, in maart 1997.
Een herdenking van Loubna in Den Haag, in maart 1997. Foto Hans Steinmeier / ANP

De ontvoerder, verkrachter en moordenaar van de 9-jarige Marokkaans-Belgische Loubna Benaïssa is overleden. Dat heeft de psychiatrische kliniek waar hij de laatste jaren verbleef laten weten aan persbureau Belga, melden diverse Belgische media. De moordenaar, Patrick Derochette, is op 52-jarige leeftijd een “natuurlijke dood gestorven”, aldus de directeur van de kliniek.

De moordzaak uit 1992 was samen met de zaak-Dutroux aanleiding voor debat over het gebrekkige functioneren van het Belgische opsporingsapparaat, en over ongelijkheid van mensen met een migratieachtergrond en autochtonen in het land. Er bleek gebrekkig onderzoek gedaan te zijn naar aanwijzingen die achteraf voor een doorbraak zouden zorgen. Bij herdenkingsbijeenkomsten, protesten en relletjes werd de politie racisme verweten.

Aanwijzingen

Loubna werd in 1992 ontvoerd en werd jarenlang vermist. Pas in 1997, nadat gebleken was dat de opsporingsdiensten fouten hadden gemaakt in het onderzoek naar de ontvoeringen en verkrachtingen van Marc Dutroux, werden haar resten gevonden. Patrick Derochette bleek het meisje meegenomen en omgebracht te hebben. Hij had haar lichaam verborgen in de kelder van het tankstation van zijn familie.

Er leidden in 1992 al meerdere sporen naar Derochette. Een klasgenootje van Loubna had de politie verteld over een zwarte Volkswagen Golf die ze had gezien. Omdat ze het kenteken niet goed had onthouden, werd het spoor niet verder gebruikt. Verder had een vrouw gezegd gegil van een kind gehoord te hebben uit een gebouw tegenover het tankstation. Hoewel Patrick Derochette een veroordeelde pedofiel was, werd het gebouw nooit doorzocht.

Het onderzoek liep op meer punten mis. Zo duurde het weken voordat er bij de zoektocht speurhonden werden ingezet. Een onderzoeksrechter werd nooit aangesteld. Intussen suggereerde de politie dat de vader van het meisje zijn dochter naar Marokko had gestuurd om uitgehuwelijkt te worden.

Integratie

De zaak speelde niet alleen een rol in de discussie over het functioneren van de Belgische politie. Nabela Benaïssa, de zus van Loubna, verwierf bekendheid dankzij haar sussende woorden voor een woedende menigte, op de trappen van het Brusselse paleis van justitie. Daarmee heeft ze meer betekend voor de integratie van migranten dan de politiek in jaren was gelukt, schreven de commentatoren. Zo speelde ze zelfs een rol in het debat over de introductie van migrantenstemrecht in België. Dat werd in 2004 wet, waardoor ook mensen die niet in België geboren zijn, mogen meedoen aan de verkiezingen.

Patrick Derochette werd door de rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard, en heeft nooit celstraf opgelegd gekregen. Hij kreeg in plaats daarvan verplicht psychiatrische behandeling.

    • Bastiaan Nagtegaal