COA schrapt nog eens 13.500 opvangplekken

De opvangplekken worden geschrapt omdat er dit jaar minder asielzoekers naar Nederland komen dan verwacht.

Een gang in het AZC in Musselkanaal. Foto: Dirk-Jan Visser

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat het aantal opvangplekken verder verminderen. Dat meldt het COA woensdag. Het aantal plaatsen voor asielzoekers in de bestaande noodopvanglocaties wordt met 13.500 gereduceerd.

De opvangplekken worden geschrapt omdat er dit jaar minder asielzoekers naar Nederland komen dan verwacht. Vorig jaar vroegen nog ongeveer 59.000 mensen asiel aan in ons land. Dit jaar werd wederom rekening gehouden met 58.000 asielaanvragen, maar worden dat er uiteindelijk maximaal 32.000.

De woensdag aangekondigde vermindering van het aantal asielplekken volgt op een eerdere reductie van het aantal plekken deze zomer. Toen besloot het COA vijftien noodopvanglocaties te gaan sluiten, eveneens vanwege de verminderde asielinstroom in Nederland. Halverwege oktober bleek daarnaast dat ook een groot deel van de geplande nieuwe locaties uiteindelijk niet gerealiseerd zou worden. Bijna driekwart van de geplande, asielzoekerscentra, samen goed voor ongeveer 12.000 opvangplekken, kwam er uiteindelijk niet.

Lees ook: Groot deel van de geplande azc’s komt er niet

Tekst loopt verder onder kaart:

De 13.500 plekken die gaan verdwijnen zullen verspreid over de verschillende opvangcentra worden geschrapt, meldt een woordvoerder van het COA. Dat betekent dat men verwacht dat er geen locaties volledig zullen sluiten, maar de capaciteit per centrum verminderd wordt. Daardoor kunnen centra ook snel weer worden uitgebreid, mocht de instroom weer stijgen.

Eind november meldde het COA al dat door de verminderde instroom van asielzoekers ruim duizend banen verdwijnen. Volgens het COA verandert de woensdag aangekondigde vermindering van het aantal opvangplekken niets aan het aantal banen dat verdwijnt.

    • Clara van de Wiel