Bezuinigingen

Protest tegen Braziliaans plan om overheidstekort terug te dringen

In Brazilië zijn dinsdag rellen uitgebroken nadat de senaat had ingestemd met een grote bezuinigingsmaatregel. Dat meldt de Britse BBC. Gemaskerde demonstranten zetten in de hoofdstad Brasilia bushokjes in brand en in Sao Paulo vielen demonstranten het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie Fiesp aan. De Braziliaanse senaat stemde in met een wet die de overheidsuitgaven voor de komende twintig jaar bevriest. President Michel Temer wil zo het begrotingstekort terugbrengen en de economie van het land stimuleren. Volgens Temer worden deze bezuinigingen gevolgd door een grondige hervorming van het pensioenstelsel in het land. Uit een peiling zou blijken dat zo’n 60 procent van de Brazilianen tegen de nieuwe wet is, met name jonge mensen met een hoge opleiding en een laag inkomen. (NRC)