Anti-terreurmaatregel

Frankrijk verlengt noodtoestand tot na verkiezingen dit voorjaar

Frankrijk verlengt de noodtoestand met nog eens zeven maanden tot 15 juli komend jaar. De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, stemde woensdagochtend vroeg in met het voorstel van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux om de extra bevoegdheden voor politie en justitie in de strijd tegen terrorisme te laten gelden tot na de presidents- en parlementsverkiezingen van dit voorjaar. Volgens Le Roux zijn sinds de aanslag met een vrachtwagen in juli in Nice dertien nieuwe terreuraanslagen voorkomen, waarbij dertig verdachten zijn gearresteerd. Onder het regime van noodtoestand is het makkelijker mensen huisarrest op te leggen, zonder tussenkomst van de rechter huiszoeking te doen, demonstraties te verbieden en te fouilleren. (NRC)

    • Peter Vermaas