Amazons videodienst is nu wereldwijd beschikbaar

Ook hier zijn nu The Grand Tour en Transparent te zien. ‘Prime Video’ is goedkoper dan Netflix – maar Nederlandse ondertiteling ontbreekt in veel gevallen.

Beeld uit The Grand Tour, tot nu toe een van de meest succesvolle programma's van Amazon
Beeld uit The Grand Tour, tot nu toe een van de meest succesvolle programma's van Amazon

Netflix krijgt voor het eerst serieuze concurrentie als wereldwijde streamingdienst. Amazon Prime Video is per direct beschikbaar in meer dan tweehonderd landen. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf woensdag bekend.

Daarmee komen onder meer The Grand Tour (van het voormalige presentatietrio van Top Gear), The Man in the High Castle (een thrillerserie over een alternatieve geschiedenis waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen) en Transparent (comedy/drama over een transgender) beschikbaar voor Nederlandse kijkers. Net als bij Netflix en de Nederlandse dienst Videoland kunnen Prime Video-gebruikers series en films downloaden om ze later offline te kunnen kijken.

Lees ook: Hoe werkt downloaden bij Netflix en Videoland?

Er is – het aanbod daargelaten – één belangrijk verschil tussen Netflix en Prime Video: ondertiteling is bij een groot deel van Amazons aanbod niet beschikbaar in het Nederlands.

Ruim drie jaar lang was Netflix de enige van de grote Amerikaanse videostreamingdiensten die ook in Nederland beschikbaar was. De andere grote spelers, zoals Amazon en Hulu, deden er langer over. Amazons aanbod was buiten de VS wel al langer te zien in Groot-Brittannië, Japan, Duitsland en Oostenrijk, maar breidt dus nu pas uit naar de rest van de wereld. Van de grote landen blijft alleen China, net als voor Netflix, onontgonnen terrein.

Amazon Prime Video heeft in de VS een wat andere opzet dan Netflix, omdat de webwinkel meer schaart onder het ‘Prime’-lidmaatschap dan alleen een videodienst. Bij het lidmaatschap hoort onder meer ook snellere bezorging, gratis verzending en toegang tot e-books. Prime-klanten in België, Canada, Frankrijk, India, Italië en Spanje krijgen het video-aanbod gratis bij hun lidmaatschap à 99 dollar per jaar. In landen waar Prime tot nu toe niet beschikbaar was, zoals Nederland, komt Prime Video beschikbaar als op zichzelf staande dienst. Een lidmaatschap kost 5,99 euro per maand. Amazon rekent de eerste zes maanden een ‘introductieprijs’ van 2,99 euro. Netflix begint bij een maandprijs van 7,99 euro - maar heeft wel een groter aanbod, ook wat betreft eigen ‘originals’.

Netflix is nu bijna een jaar wereldwijd beschikbaar en heeft volgens cijfers uit oktober bijna 90 miljoen abonnees. Amazon Prime heeft in de VS alleen al 60 tot 70 miljoen klanten – al betreft dat dus niet alleen de videodienst, maar ook de andere delen van het lidmaatschap. Hulu, de streamingdienst die vooral opviel door in april 2015 130 miljoen dollar te betalen voor de rechten van comedyserie Seinfeld, blijft steken op 12 tot 15 miljoen abonnees en heeft nog geen plannen om buiten de VS te treden.

HBO is wéér een ander verhaal: dat begon als betaalkanaal bij kabelabonnementen en is pas sinds vorig jaar beschikbaar als op zichzelf staande dienst, alleen in de VS en enkele andere landen. In Nederland houdt het HBO-pakket per 1 januari op te bestaan en wordt het een exclusief door kabelaar Ziggo aangeboden dienst.