Als kleuter was ze al fan van Star Wars

Felicity Jones De Britse actrice Felicity Jones speelt een hoofdrol als stoere strijder in ‘Rogue One. Ze heeft steeds minder belangstelling voor de stereotype rol van echtgenote of minnares.

Britse actrices domineren al jaren de filmsets van Hollywood. Actrice Felicity Jones (33) zet nu een reuzenstap in haar carrière met drie blockbusters, die min of meer tegelijk uitkomen. In fantasiefilm A Monster Calls speelt ze de moeder, naast Tom Hanks staat ze in de actiethriller Inferno, en in de nieuwe Star Wars-spin-off Rogue One is ze te zien als de rebel Jyn Erso.

Het mooie van dat laatste karakter is dat ze „een stoere, volledige, niet-geseksualiseerde vrouw” kan spelen in de film, vindt de actrice. „Ze is niet rijk. Ze is geen prinses. Ze is gewoon een moderne jonge vrouw. En ze is een overlever.”

In de Verenigde Staten brak Jones in 2011 door met Like Crazy. Geproduceerd met een zeer schraal budget won dit drama de juryprijs op het Sundance-filmfestival. In 2014 volgden nominaties voor een Golden Globe en Oscar voor haar rol in The Theory of Everything.

Voor de vrouw die zichzelf omschrijft als een „echte, trotse feminist” kwam de hoofdrol in Rogue One op een uitgelezen moment. Net als jonge, populaire Amerikaanse actrices als Jennifer Lawrence en Brie Larson heeft Jones steeds minder belangstelling voor de stereotype rol van echtgenote of minnares. „Dit was een gelegenheid om een vrouw te spelen die níét alleen maar aan relaties denkt.”

Jones is al Star Wars-fan sinds haar kleutertijd. Dat er nu plastic actiepoppetjes zijn gemaakt van haar stoere karakter, is dan ook „een kleine doorbraak in het Star Wars-universum, en ook voor mij zelf”, grijnst ze. De winstgevende wereld van merchandising was tot nu toe vooral een mannenzaak. Maar gekleed in donker leer heeft de zwaar bewapende Jyn Erso de deur opengezet naar gendergelijkheid in ‘a galaxy far, far away’.

    • Diederik van Hoogstraten