KNVB adviseerde clubs over omzeilen regels betaling makelaars

Voetbaltransfers Makelaars mogen volgens internationale regels geen percentage op toekomstige transfers vragen. Via een omweg gebeurt dat wel.

Foto Istock

De KNVB heeft profclubs actief geadviseerd hoe ze internationale regels voor het betalen van spelersmakelaars konden omzeilen. Ook de controle van contracten door de bond faalde, waardoor Ajax, PSV en FC Twente overeenkomsten sloten waarin verboden clausules met makelaars staan.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Sinds begin 2009 is het verboden voor profclubs om voetbalmakelaars een percentage van de toekomstige transfersom van spelers te beloven. Het verbod is ingesteld door wereldvoetbalbond FIFA om perverse prikkels voor makelaars tegen te gaan.

Als makelaars een percentage van een toekomstige transferfee in het vooruitzicht hebben, creëert dit een extra belang om een speler van club te laten wisselen. Deze prikkel maakt de markt onnodig instabiel en druist in tegen een arbeidscontract tussen clubs en spelers, vindt de FIFA.

Vertrouwelijke brief

Voormalig KNVB-directeur Henk Kesler benadrukte het verbod op 30 juni 2009 in een vertrouwelijke brief aan profclubs en alle geregistreerde spelersmakelaars. De „aanspraak op een bepaald gedeelte of percentage van een toekomstige transfersom” is volgens de reglementen „niet toegestaan”, schreef Kesler.

Maar in dezelfde brief deed de KNVB-baas de clubs vier „suggesties” om het verbod te omzeilen. De aangereikte alternatieven, die niet wezenlijk verschillen van het betalen van een percentage, voldoen aan de regels van de KNVB en de FIFA.

Kesler stuurde de brief omdat er „in de praktijk” behoefte bestond om makelaars toch te compenseren. De brief is mede ondertekend door de belangenorganisatie van profclubs en die van voetbalmakelaars.

Een deel van de brief valt hieronder te lezen. De tekst gaat verder onder het document:

De afgelopen jaren hebben Ajax, PSV en FC Twente de verboden clausule ten minste vijf keer in contracten opgenomen. De overeenkomsten zijn via Football Leaks in het bezit van NRC. Het gaat onder meer om het contract van Ajacied Davy Klaassen uit april 2014 waarin staat dat zijn makelaar Søren Lerby 6,25 procent van de transfersom krijgt bij een tussentijds vertrek. Zoran Lemic, makelaar van het Kroatische talent Robert Muric, bedong bij Ajax zelfs 15 procent.

Lees ook: Directeur spelersbeleid Marc Overmars moet wel toegeven om zijn jonge talenten te behouden

Oppervlakkig toezicht

De KNVB is in het bezit van alle contracten omdat clubs verplicht zijn een kopie in te leveren bij de bond. Die moet vervolgens toezien op de naleving van de regels. Dat gebeurt niet of zeer oppervlakkig, leert onderzoek. Uit navraag bij de clubs blijkt dat de KNVB contracten met de omstreden clausule ongemoeid liet passeren.

De bond laat weten de contracten te toetsen aan „minimale voorwaarden”, zoals een minimumleeftijd van 16 jaar voor een speler. De woordvoerder benadrukt dat intensievere controle lastig is door „de grote hoeveelheid contracten en de complexiteit” van de overeenkomsten.

Volgens de KNVB was het doel van Keslers brief niet het helpen met het omzeilen van de regels. Hij wilde slechts „alternatieven schetsen”. Henk Kesler zelf weigert commentaar te geven.