Wat Eerste druk van het boek Archetypa…

Wat Eerste druk van het boek Archetypa Studiaque Patris Georgio Hoefnagelii, in 1592 in Frankfurt verschenen. Op 16 dec. te koop bij veilinghuis Pierre Bergé, dat in Parijs een bijzondere bibliotheek aanbiedt. Richtprijs: 8.000-12.000 euro. Online catalogus: pba-auctions.com

Bijzonderheid De Vlaamse miniaturist en prentenmakers Jacob Hoefnagel (1573-1632) was een van de uitverkoren kunstenaars aan het hof van keizer Rudolf II in Praag. Dit is zijn eerste belangrijke boek, met 48 gravures van planten, insecten en kleine dieren.

Goede koop? Sebastiaan Hesselink van Antiquariaat Forum in ’t Goy-Houten: „Schitterend en uiterst zeldzaam, een sprookjesboek. Ik heb het maar een paar keer gehad. De richtprijs is redelijk. En een goede koop, voor de verzamelaar die niet uit is op winst op de korte termijn.”