Wonder Woman alweer ontslagen als VN-ambassadeur

Na minder dan twee maanden wordt het strippersonage alweer uit haar functie als honorair-ambassadeur van de Verenigde Naties ontheven.

Istock

Ze is de sterkste vrouw op aarde en kan zich als het erop aankomt staande houden tegenover Superman. Maar een stroom van internationale kritiek, dat werd zelfs stripheldin Wonder Woman deze week teveel.

Maandagavond werd bekend dat het personage na minder dan twee maanden alweer uit haar functie als honorair-ambassadeur voor vrouwenrechten en gendergelijkheid van de Verenigde Naties ontheven wordt. De stripfiguur had die titel half oktober gekregen en zou een online boegbeeld voor de strijd voor vrouwenrechten worden.

Ophef

Het duurde echter niet lang voor de kritiek loskwam. Feministen vroegen zich luidkeels af of een schaarsgeklede, rondborstige en geweldszuchtige superheldin wel het beste rolmodel voor meisjes zou zijn. Ook het feit dat de aanstelling van Wonder Woman volgde op de benoeming van wederom een man, Antonio Guterres, tot secretaris-generaal van de VN, zorgde voor wrevel. In de geschiedenis van de VN werd nog nooit een vrouw op die toppositie benoemd.

Medewerkers van de VN keerden hun rug naar het podium tijdens de ceremonie waarin Wonder Woman in aanwezigheid van verschillende beroemdheden feestelijk werd gepresenteerd. Ook stelden ze een online petitie op, die in iets minder dan twee maanden door bijna 45.000 mensen werd ondertekend. Terwijl vrouwen overal strijden tegen seksueel geweld, aldus de ondertekenaars, stelt de VN een sekssymbool aan als ambassadrice.

“Het lijkt erop dat de VN er niet in slaagde een vrouw van vlees en bloed te vinden die de rechten van alle vrouwen zou kunnen verdedigen.”

Maandag maakte de VN bekend Wonder Woman alweer ontslagen te hebben. Over het waarom wil de organisatie zich niet uitlaten, maar het lijkt erop dat ze de kritiek ter harte hebben genomen.

Wonder Woman was overigens niet de eerste honorair-ambassadeur die de VN ooit aanstelde. In 1998 werd kinderboekenpersonage Winnie de Poeh benoemd tot honorair-ambassadeur voor de vriendschap en in 2009 kreeg het elfje van Peter Pan Tinker Bell het honorair-ambassadeurschap voor het milieu toegekend. Over hun benoeming ontstond nooit ophef.

    • Clara van de Wiel