Windenergie

Shell mag tweede windpark Borssele aanleggen

Een door Shell geleid consortium mag het tweede grote windmolenpark bij Borssele gaan aanleggen, maakte minister Kamp (Economische Zaken, VVD) maandag bekend. Het park, 22 kilometer uit de kust, krijgt een capaciteit van 700 megawatt, genoeg om tussen de 825.000 en een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Binnen het consortium neemt Shell de coördinatie van het project op zich. Offshore bouwer Van Oord installeert de turbines, die worden besteld bij de Deense fabrikant Vestas. Energieleverancier Eneco neemt de groene energie af. Diamond Generating Europe, een energie-investeerder en dochter van het Japanse Mitsubishi-concern, zit in het consortium als financier.

De kostprijs per kilowattuur (kWh) wordt 5,45 cent. Er gold een maximumprijs van 11,97 cent per kWh. Afgelopen zomer werd de aanbesteding voor het eerste windmolenpark bij Borssele gewonnen door het Deense Dong, met een kostprijs van 7,27 cent per kilowattuur. Kamp spreekt dan ook van een „prijsdoorbraak” bij het tweede windpark, het gevolg van onder meer de lage rente, de grote concurrentie en innovatie. Volgens Kamp hebben de gedaalde kosten ook te maken met de manier van aanbesteden door de Nederlandse overheid. Sinds enige jaren kiest de overheid de locaties uit, doet bodemonderzoek en regelt de aansluiting van de windparken aan het electriciteitsnet aan land. Bedrijven hoeven dan alleen nog maar in te tekenen en te concurreren op prijs. Voorheen waren veel voorwaarden nog niet duidelijk, wat onzekerheid voor bedrijven en uiteindelijk hogere prijzen veroorzaakte.

Tot 2023 moeten er nog drie grote windparken komen, ditmaal voor de Noord-Hollandse en de Zuid-Hollandse kust.

Windenergie pagina E2