Vogelgriep aangetroffen bij Fries pluimveebedrijf

De 63.000 leghennen van het bedrijf worden geruimd. Eerder werd het virus ook in Biddinghuizen aangetroffen.

Eerder werd ook bij een vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen vogelgriep aangetroffen. Foto: Koen van Weel / ANP

Bij een pluimveebedrijf in het Friese dorp Abbega is dinsdag vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt. Het gaat om de zeer besmettelijke H5-variant van het virus.

De 63.000 leghennen van het bedrijf zullen worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Het gaat hierbij onder meer om pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In de nabije omgeving van het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven.

Niet het eerste geval

Eind november werd ook bij een eendenboerderij in Biddinghuizen vogelgriep (H5) aangetroffen. Toen werden bij twee bedrijven in totaal 190.000 vleeseenden preventief geruimd. Begin december werd, wederom in Biddinghuizen, bij nog eens twee bedrijven vogelgriep aangetroffen. In totaal werden toen bijna 24.000 vleeseenden geruimd.

Het ministerie kondigde dinsdag aan dat alle huidige landelijke maatregelen van kracht blijven. Zo mogen buitenstaanders pluimveebedrijven niet meer bezoeken en moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf.

Het pluimveebedrijf ligt in het Friese dorp Abbega:

    • Etienne Verschuren