VN: Syrisch regeringsleger executeert burgers in Oost-Aleppo

Het zou gaan om vrouwen en kinderen, van wie sommigen ter plekke zijn geëxecuteerd.

Syrische burgers, gevlucht uit Oost-Aleppo, arriveren dinsdag in een veiliger deel van de stad. Foto: AFP

In de laatste gevechten om het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo zouden zeker 82 burgers om het leven zijn gekomen, onder wie elf vrouwen en dertien kinderen. Dat meldt de VN, die over deze cijfers bericht uit rapportages. In sommige gevallen werden burgers in hun eigen huis geëxecuteerd.

Met steun van Russische bombardementen zette het Syrische regeringsleger vorige week met zwaar geschut de laatste aanval in op Oost-Aleppo. In dat deel van de stad waren sinds het begin van de Arabische Lente de rebellen de baas. Nu de buurten een voor een worden overgenomen door het regeringsleger wordt gevreesd voor wraakacties tegen burgers.

Lees ook: Sterft de Syrische opstand in Aleppo?

Volgens de rapportages schieten Syrische regeringstroepen met scherp op burgers die proberen te vluchten voor de bombardementen. Ook zouden ze in het oostelijke deel van Aleppo langs de huizen zijn gegaan, waar bewoners ter plekke werden doodgeschoten. Een woordvoerder van de mensenrechtenafdeling van de VN sprak van een “complete meltdown” van alle menselijkheid.

Helse hoek van Aleppo

In de wijk al-Kallaseh zou sprake zijn van tientallen moorden, net als in de wijk Bustan al-Kasr. Volgens de berichten liggen er tientallen lichamen op straat, maar kunnen de bewoners ze niet ophalen uit angst om beschoten of gebombardeerd te worden. Ook zouden er in een ziekenhuis in de stad zeker honderd kinderen vast zitten terwijl de bommen blijven vallen. UNICEF roept op tot een onmiddellijke evacuatie van de kinderen.

Woordvoerder Rupert Colville van de mensenrechtenafdeling van de VN zei dinsdag op een persconferentie in Geneve dat nog duizenden burgers zitten opgesloten in een “helse hoek” van nog geen vierkante kilometer groot.

“We hopen dat de verslagen het mis hebben of dat ze zijn overdreven, nu de situatie zo extreem onduidelijk is en het lastig is om berichten te verifiëren. Echter, ze zijn samengesteld uit meerdere betrouwbare bronnen.”

Naast verdere berichten over marteling en opsluiting van burgers zijn er ook beelden van Syrische regeringstroepen die burgers het belegerde gebied uit leiden. Daarbij wordt gescreend op mogelijke rebellen die zich tussen de vluchtenden hebben verscholen. De VN roept op om die screening goed in de gaten te houden, zodat nieuwe misstanden kunnen worden voorkomen.

    • Sjoerd Klumpenaar