Verkiezingen VS

Onenigheid over Russische rol bij hacks, Republikeinse leiders willen opheldering

De conclusie van de CIA dat de Russen zich in de Amerikaanse verkiezingen mengden met het expliciete doel om Donald Trump te laten winnen, wordt niet gedeeld door de opsporingsdienst FBI en door het Office of the Director of National Intelligence (ODNI), dat alle diensten overziet. Dat schrijft persbureau Reuters op basis ven gesprekken met functionarissen van de diensten. FBI en ODNI betwisten niet dat de Russen zich in de verkiezingen hebben gemengd, maar volgens hen ging het de Russen alleen om het destabiliseren van de Amerikaanse democratie.

Vrijdag berichtten The Washington Post en The New York Times dat Russische hackers niet alleen, zoals al bekend was, in computers van de Democratische partij hadden ingebroken, maar ook in die van de Republikeinen. Ze lekten evenwel alleen de emails van de Democraten. Bewijs voor het hacken van de Republikeinse computers is tot nu toe niet openbaar gemaakt. Reince Priebus, partijvoorzitter en beoogd stafchef van het Witte Huis, ontkende dat het gebeurd is.

Zowel de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, als die van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, pleitte maandag voor onderzoek door de inlichtingencommissies van het Congres. Trump noemde de aantijgingen „onzin” en zei dat iedereen achter de hacks kan zitten.

Maandag vroegen tien (van de in totaal 538) Amerikaanse kiesmannen en –vrouwen die op 19 december formeel de president kiezen, eveneens om opheldering. In een open brief aan James Clapper, directeur van de ODNI, schrijven ze dat ze nadere informatie nodig hebben om te kunnen bepalen of Trump kan dienen als president.

Een woordvoerder van het Witte Trump gaat ondertussen door met de voorbereidingen op zijn presidentschap. Maandag zei hij de „uit de hand gelopen kosten” van de F-35, ofwel de Joint Strike Fighter, te willen indammen. Ook Nederland wil die vliegtuigen aanschaffen.

    • Wim Brummelman