Val Aleppo luidt nieuwe fase van oorlog Syrië in

Bestand op het laatste moment Met een bestand is dinsdag een einde gekomen aan de strijd om Aleppo. De laatste rebellen krijgen een vrijgeleide, zegt Rusland.

Foto Reuters

De jarenlange bittere strijd om de Syrische stad Aleppo is ten einde, nadat er dinsdagavond een verrassend bestand was afgekondigd dat de laatste rebellen in de stad een vrijgeleide in het vooruitzicht stelt. Het bestand werd bereikt na bemiddeling van Rusland en Turkije.

Het staakt-het-vuren betekent dat de resterende burgers in Oost-Aleppo zullen blijven, zei de Russische VN-gezant Vitali Tsjoerkin, die het bestand als eerste op een speciale zitting van de Veiligheidsraad in New York bekendmaakte. Hun zal geen haar gekrenkt worden, verzekerde hij. Tsjoerkin ontkende dat er tot op dat moment schendingen van de mensenrechten hadden plaatsgevonden in de heroverde wijken.

Eerder op de dag meldden de Verenigde Naties daarentegen over betrouwbare informatie te beschikken dat de oprukkende militairen van het regime van president Assad huizen waren binnengedrongen en burgers, vrouwen en kinderen incluis, hadden gedood. Zo zouden 82 mensen zonder enige vorm van proces om het leven zijn gebracht.

Lees ook: Sterft de Syrische opstand in Aleppo?

Westerse diplomaten verwelkomden de Russische toezeggingen mede daarom met de nodige scepsis. Eerdere bestanden werden vaak ook niet nageleefd. De diplomaten en hulpverleners blijven bovendien zeer bezorgd over het lot van de resterende burgers – naar schatting 50.000 mensen – in de laatste wijken in oostelijk Aleppo die nog in handen waren van de rebellen na een succesvol offensief van het Syrische regime en zijn bondgenoten Rusland, Iran en Hezbollah. Al eerder doken er bovendien berichten op dat honderden Syrische jonge mannen in pas heroverde wijken werden opgepakt. Van hen werd vervolgens niets meer vernomen, aldus familieleden.

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, eiste dat ook waarnemers van de VN aanwezig zouden mogen zijn wanneer de rebellen en eventueel burgers zouden worden geëvacueerd – waarschijnlijk deze woensdag. Rusland en Turkije hebben verklaard te zullen garanderen dat alle partijen zich aan de afspraken houden.

Bekijk beelden van vandaag vanuit Aleppo (het artikel gaat verder onder de fotoreeks):

Grote verrassing

Het bestand kwam als een grote verrassing. Eerder op de dag nog had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov korzelig een suggestie van Amerikaanse kant van de hand gewezen om een tijdelijk bestand af te kondigen, zodat burgers zouden kunnen worden geëvacueerd. „We worden er moe van steeds weer het gezeur aan te horen van onze Amerikaanse collega’s in de huidige regering dat we onmiddellijk onze militaire acties moeten staken”, sprak Lavrov in Moskou.

Op dat moment waren er nog zware gevechten aan de gang en leek de toestand van de burgers in Oost-Aleppo snel te verslechteren. Een bron van speciale zorg vormden tientallen kinderen die volgens Unicef zonder hun ouders vastzaten in een gebouw dat midden in de vuurlinie lag. „Het is tijd voor de wereld om op te staan voor de kinderen van Aleppo en deze echte nachtmerrie tot een einde te brengen”, zei de regionale Unicef-directeur Geert Cappelaere.

Bekijk ook de In Beeld-serie over de Witte Helmen, de hulporganisatie die zoekt naar overlevenden en lichamen bergt: Zij redden levens uit het puin in Syrië

De trieste werkelijkheid was en is echter dat de buitenwereld – afgezien van Syriës bondgenoten – in dit stadium bijzonder weinig meer kan uitrichten in Aleppo. Assads troepen zijn heer en meester en kunnen ongestoord hun gang gaan.

Grote aantallen burgers waren de afgelopen dagen al op de vlucht geslagen. Russische bronnen meldden dinsdag dat zich in één etmaal ruim 13.000 vluchtelingen vanuit het oostelijke deel naar het westen van de stad hadden begeven.

In de steek gelaten

Bewoners van Oost-Aleppo voelen zich volledig in de steek gelaten. „Niemand luistert en de hele wereld doet er het zwijgen toe”, klaagde Brita Haji Hassan, de burgemeester van Oost-Aleppo die zelf overigens voor zover bekend momenteel in Europa verblijft, tegen tv-station Al-Jazeera.

De ontgoocheling beperkt zich niet tot de Amerikanen. „We hebben niets meer over”, twitterde een oude man die in Aleppo zei te zitten. „Oh, Arabieren, waar zijn jullie? We worden afgeslacht. Red ons.”

Net als de Verenigde Staten hebben ook de Arabische staten de burgers van Aleppo echter nauwelijks iets te bieden, nu de door hen gesteunde rebellen zijn verslagen.