Trump kiest Tillerson als minister Buitenlandse Zaken

Tillerson, Exxon Mobil-topman, is controversieel vanwege zijn banden met Rusland.

Rex Tillerson
Rex Tillerson Kevin Lamarque/Reuters

Donald Trump heeft Exxon Mobil-topman Rex Tillerson gekozen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt zijn transitieteam in een statement. Trump noemt Tillerson “de verpersoonlijking van de Amerikaanse droom.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have chosen one of the truly great business leaders of the world, Rex Tillerson, Chairman and CEO of ExxonMobil, to be Secretary of State.

De keuze voor Tillerson (64), die Exxon Mobil al sinds 2006 leidt, is controversieel, omdat de zakenman goede banden zou hebben met het Kremlin door de activiteiten van zijn bedrijf in Rusland. Vanuit zowel de Republikeinse als de Democratische partij was hier eerder kritiek op, en beide partijen hebben aangegeven Tillerson in de senaat kritisch te zullen ondervragen alvorens in te stemmen met zijn ministerschap. Tillerson krijgt echter steun van enkele prominente Republikeinse ex-ministers van Buitenlandse Zaken, zoals Condoleeza Rice.

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio Being a “friend of Vladimir” is not an attribute I am hoping for from a #SecretaryOfState - MR

Trump noemde Tillersons banden met Moskou op zondag juist een positief punt, omdat hij het land daardoor goed zou kennen. In 2012 kreeg Tillerson van president Vladimir Poetin de Orde van de Vriendschap, een hoge Russische onderscheiding.

In het statement zei Trump dat “Rex weet hoe hij een multinationale onderneming moet leiden. Dat is cruciaal als je een succesvol ministerie van Buitenlandse Zaken wilt runnen.”

Romney

Tillersons benoeming leek maandagnacht al dichterbij te komen toen de andere belangrijkste kanshebber voor de positie Mitt Romney zei dat hij dankbaar was “dat hij overwogen was” als minister op de post, waarmee hij suggereerde dat hij niet langer als kandidaat gold. Ook Romney was niet vrij van controverse: zijn kritiek op Trump tijdens de campagne zorgde ervoor dat Trumps adviseur Kellyanne Conway openlijk zei dat een keuze voor Romney geen goede zou zijn.

Maandagnacht werd ook bekend dat Trump na de hertelling in Wisconsin daar nog steeds de winnaar blijft.

    • Milo van Bokkum