Teruggekeerde jihadreiziger aangehouden op Schiphol

De 40-jarige man werd vorige maand na terugkeer uit IS-gebied in Turkije aangehouden.

De man werd eerder aangehouden in Turkije en zaterdag onder toezicht van de marechaussee overgebracht naar Nederland. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Een 40-jarige jihadreiziger is afgelopen zaterdag op Schiphol aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. Dat heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten. De jihadreiziger is op verdenking van deelneming aan een terroristische organisatie voor twee weken in bewaring gesteld.

De man werd in november in Turkije aangehouden, nadat hij was teruggekeerd uit gebied dat in handen is van terreurgroep Islamitische Staat. Hij werd zaterdag onder toezicht van de marechaussee overgebracht naar Nederland. Volgens het OM verbleef de man vermoedelijk sinds 2015 in Syrië of Irak. Wat de man daar deed is onduidelijk. De laatste Nederlandse woonplaats van de jihadreiziger was Utrecht.

Lees ook: Wat doet de IS-strijder als het kalifaat valt?

Vorige maand stelde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een dreigingsanalyse dat terugkerende jihadisten mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid in Nederland.

NRC-redacteur Kees Versteegh schreef eerder dat volgens deskundigen minder dan de helft van de jihadisten, “misschien zelfs niet meer dan enkele tientallen”, zullen terugkeren naar Nederland omdat ze veel andere opties hebben: zich doodvechten, zich aansluiten bij een andere terreurorganisatie, overleven in resterend IS-gebied, en proberen te verhuizen naar ander gebied in het Midden-Oosten.

    • Etienne Verschuren