Recensie

Recensie Film

Spannend verhaal over pubers in de nesten

De problemen en het getob van pubers worden volstrekt serieus genomen in de spannende en tamelijk serieuze verfilming van Kappen! ●●●

    • Peter de Bruijn

Misschien is de sleutel van een geslaagde verfilming van de populaire jeugdboeken van Carry Slee, dat ze de problemen en het getob van de pubers in haar verhalen zo volstrekt serieus neemt en ze geen seconde wegwuift of afdoet als gezeur. Het kan best dat worstelen met vriendschap, de liefde, ouders en school allemaal al zo oud zijn als de mensheid: voor de personages in haar boeken zijn de problemen nieuw, echt, urgent en vaak nauwelijks te overzien.

Regisseur Tessa Schram begrijpt dat heel goed in haar spannende en tamelijk serieuze verfilming van Kappen! Slee, die inmiddels vijf miljoen boeken heeft verkocht, waarvan er acht zijn verfilmd, vertelt hier het verhaal van Sander (Tonko Bossen), die zijn beste vriend Chris (Joes Brauers) het verkeerde pad op ziet gaan door de invloed van de stoere, maar losgeslagen Emiel (Tobias Kersloot). Ook worstelt Sander met zijn gevoelens voor klasgenoot Indra (Bente Fokkens).

Veel van de jonge acteurs in Kappen! hebben ondertussen al veel ervaring met televisie en film op kunnen doen en er wordt over de hele linie sterk en geloofwaardig geacteerd. Er zijn spannende achtervolgingen en andere avonturen en aan het einde zijn alle morele dilemma’s weer netjes opgelost. Maar de kracht van Kappen! is dat pubers zichzelf in de film serieus mogen nemen, zonder zich wereldwijzer voor te doen dan ze zijn.