Navalny wil meedoen aan Russische verkiezingen

Aleksej Navalny (40) is de populairste Russische oppositieleider en staat bekend als een fel criticus van de huidige president Vladimir Poetin.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil meedoen aan de presidentverkiezingen in 2018. Dat maakte Navalny dinsdag zelf bekend via een YouTube-video die hij op zijn eigen website plaatste.

Navalny kondigt in de video aan mee te willen doen aan de strijd om het presidentschap van Rusland en roept aanhangers op zijn kandidatuur te steunen “als je het ermee eens bent dat Rusland echte verkiezingen nodig heeft”. Hij zegt een “eerlijk en modern Rusland” na te streven en corruptie aan te gaan pakken. De presidentsverkiezingen in Rusland zijn gepland voor maart 2018.

Lees ook dit interview met Navalny: ‘Als Poetin zegt: maak een miljard over, dan doet men dat’

Navalny (40) is de populairste Russische oppositieleider en staat bekend als een fel criticus van de huidige president Vladimir Poetin. Hij geeft leiding aan de stichting voor de Strijd tegen Corruptie, die de afgelopen jaren talloze schandalen onthulde rondom hooggeplaatste politici. Tijdens de massale protesten tegen corruptie in de Russische politiek in de winter van 2011 en 2012 was Navalny een van de leiders. In 2013 voerde hij campagne om burgemeester van Moskou te worden, maar verloor hij van de door Poetin gesteunde kandidaat Sergej Sobianin.

Veroordeling

In de zomer van 2013 werd Navalny tot vijf jaar cel veroordeeld vanwege fraude. Zelf ontkende de oppositieleider de aantijgingen altijd. Begin dit jaar oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Navalny geen eerlijk proces had gekregen. Het gerechtshof in Moskou besloot daarop onlangs dat het proces over moet. Navalny’s celstraf was al opgeschort in afwachting van een hoger beroep. Sinds het hof halverwege november besloot dat de zaak over moest, lag de weg vrij voor Navalny om mee te doen met de presidentsverkiezingen, iets dat onmogelijk is als veroordeelde.

In een interview met NRC in april verwachtte Navalny wegens zijn veroordeling nog niet mee te mogen doen aan de verkiezingen, maar zei hij wel “te blijven strijden voor alle leidende posities en proberen mee te doen aan verkiezingen. Ook die voor het presidentschap.” Gevraagd wat zijn eerste maatregelen zouden zijn mocht hij ooit president worden zei Navalny:

“De eerste hervormingen zullen plaats hebben in de rechterlijke macht. De staat daarvan in Rusland is abominabel, ze dient slechts de belangen van één man. Zonder degelijke rechtspraak is het onmogelijk andere hervormingen door te voeren. En ik maak van het Kremlin een museum. Het Kremlin is een middeleeuwse burcht. De president moet daar niet zitten.”