Roofkunst

Twee schilderijen van kunsthandelaar Max Stern teruggevonden

‘Landschap met geiten’
‘Landschap met geiten Foto AFP

Twee 17de-eeuwse Nederlandse schilderijen gaan terug naar de erfgenamen van Max Stern, een Joodse kunsthandelaar die in 1938 Duitsland ontvluchtte. Het gaat om Schepen in nood op ruwe zee van Jan Porcellis en Landschap met geiten van Willem Buytewech de Jongere, meldt The Art Newspaper.

De werken waren te koop aangeboden op veilingen in Heidelberg en Hamburg, in beide gevallen zonder dat de eigenaren op de hoogte waren van de herkomst. „Zij waren te goeder trouw”, liet het Max Stern Art Restitution Project weten.

Max Stern nam in 1934 de kunsthandel in Düsseldorf over van zijn vader, een jaar nadat de nazi’s aan de macht waren gekomen. Na 1935 mocht hij als Jood zijn beroep niet langer uitoefenen, hij werd gedwongen de werken in zijn galerie te verkopen aan een veilinghuis in Keulen. Stern vluchtte eerst naar Londen en vandaar naar Canada. Hij overleed kinderloos in 1987.

Naar de werken van Max Stern wordt naspeuring verricht door het in 2002 door drie universiteiten, twee in Montreal en één in Jeruzalem, opgerichte Max Stern Art Restitution Project. Van de 400 door de nazi’s geroofde schilderijen zijn er nu 15 terecht. De twee werken die nu zijn gevonden zullen worden overgedragen tijdens een ceremonie op de Canadese ambassade in Berlijn. (NRC)

    • Gretha Pama