Rekenkamer: geldtekort bij politie dreigt door oude ICT-systemen

Door de reorganisatie werken er bij de ICT-afdeling nu te weinig specialisten, waardoor dure externe specialisten moeten worden ingehuurd.

Foto ANP / Robin Utrecht

Het in de lucht houden van sterk verouderde computersystemen zal de Nationale Politie de komende jaren steeds meer geld gaan kosten. Daardoor dreigen er nieuwe tekorten te ontstaan op de politiebegroting. Daarvoor waarschuwt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport.

Nu heeft de politie nog genoeg geld voor ICT, schrijft de Rekenkamer. Maar het in de lucht houden van complexe systemen kost veel mankracht. En door de reorganisatie werken er bij de ICT-afdeling nu te weinig specialisten, waardoor dure externe specialisten moeten worden ingehuurd.

De enige manier om die kosten te laten dalen, is door de ICT binnen de politie snel te vernieuwen, volgens de Rekenkamer. „Want alleen door een duidelijke reductie van de complexe ICT-systemen zullen de beheerlasten dalen.”

Kort na de introductie van de Nationale Politie zou een nieuw computersysteem worden geïntroduceerd, maar dat is uitgesteld tot 2020. De politie werkt nu vooral met twee computersystemen: één voor de handhaving en één voor de opsporing. Daarnaast gebruiken ze nog zo’n vijfhonderd andere applicaties, onder meer een app voor smartphones waarmee agenten boetes kunnen uitdelen.