Puberprotest tegen ontruiming Amona

Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde dat de illegale buitenpost Amona eind dit jaar moet zijn ontruimd. Maar niet als het aan de Israëlische jeugd ligt: Joodse jongeren reizen naar Amona in de hoop het te beschermen.

Israëlische tieners die protesteren tegen de ontruiming van de illegale buitenpost Amona.
Israëlische tieners die protesteren tegen de ontruiming van de illegale buitenpost Amona. Foto Reuters.

Een sliert pubermeisjes langs de toegangsweg naar Amona leidt naar een basketbalveldje waar meer dan honderd van hen uitzinnig met hun handen zwaaien op opzwepende muziek. Feestje? Nee, daar wil Zohar (15) uit de nederzetting Elon Moreh niets van weten. „Wij zijn hier om onze steun te betuigen.”

In Israël is Amona heden ten dage het meest besproken gehucht. Het ligt op een heuveltop bij de illegale nederzetting Ofra op de Westelijke Jordaanoever en bestaat uit 42 barakken van dunne muren en golfplaten daken. In totaal wonen er 330 mensen. Twee jaar geleden besloot het Israëlische Hooggerechtshof dat de twintig jaar oude buitenpost moet worden gesloopt, omdat het is gebouwd op grond van Palestijnse boeren. De deadline werd bepaald op 25 december van dit jaar.

Maar of dat ook gaat gebeuren? Niet als het ligt aan de Joodse pubermeisjes, zonder uitzondering religieuze rokkendraagsters. Hun scholen laten het oogluikend toe dat de meiden, die zelf meestal ook in nederzettingen wonen, zich inzetten voor hun bedreigde landgenoten. De een verkoopt T-shirts, de volgende beplakt autoruiten met stickers voor het behoud van Amona.

In de Israëlische wet zijn nederzettingen legaal, behalve als ze op grond staan die privébezit is van Palestijnen: Vijf vragen en antwoorden hierover.

Clandestiene buitenposten

Alle Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn illegaal volgens het internationaal recht. Israël betwist dit. Bij die nederzettingen, volwassen dorpen met stenen huizen, zijn vaak ook nog clandestiene buitenposten zoals Amona gebouwd, bestaande uit wooncontainers of caravans. Deze zijn zelfs niet erkend door Israël. De nakende ontruiming van Amona is aanleiding voor de Knesset om een wet voor te bereiden die dit soort buitenposten achteraf alsnog moet legaliseren.

Clandestiene buitenposten zoals Amona worden zelfs door Israël niet erkend.

Voor Amona komt deze omstreden wet te laat. Het geluid van bulldozers kennen ze hier: tien jaar geleden moesten al negen huizen het veld ruimen. Bij die ontruiming waren de Israëlische ordetroepen tienduizend man sterk uitgerukt om vierduizend demonstranten het hoofd te bieden. Ook toen stond de kolonistenjeugd aan het front. Er vielen meer dan driehonderd gewonden.

Voor een man die op het punt staat zijn huis kwijt te raken, zit Eli Greenberg (43) opvallend ontspannen op zijn veranda. Om hem heen bewijzen enkele backpacks dat twee van zijn zoons wat logeetjes over de vloer hebben. Heeft Greenberg eigenlijk al een plan B? Waar gaat hij zijn kinderen – acht in totaal – straks laten?

Linkse activisten

Daar wil Greenberg, doctor in Bijbelstudies, het niet over hebben. Liever beschimpt hij de linkse activisten die „op cynische wijze” Palestijnse boeren hebben ingezet bij het Hooggerechtshof met als doel om Joodse huizen gesloopt te krijgen. „Links heeft de demonen vrijgelaten. Ze hebben zo veel mensen geïrriteerd. Nu is het tijd voor ons om de democratie weer in eigen hand te nemen.”

Een paar huizen verderop woont Manya Hillel, een 38-jarige moeder van zes kinderen. Van buiten is haar huis een barak met tijdelijk karakter, binnen getuigt de ruime keuken van permanente bewoning. Toen zij en haar man hier in 2002 kwamen wonen, zegt ze, wisten ze helemaal niet dat Amona gebouwd was op grond in particulier bezit. „De overheid heeft het gebouwd. Wij waren gewoon op zoek naar een mooie, rustige plek.”

Op de salontafel liggen kleurpotloden en een stukgelezen exemplaar van Harry Potter. „Mijn zoontje is vorige week tien geworden. Het is vreselijk dat hij niet eens wist of hij zijn verjaardag hier kon vieren. Deze ontruiming is zo traumatisch voor de tweehonderd kinderen van Amona. Wie doet nou zoiets?”

Legaliseringswet

Greenberg weigert op zijn beurt te somberen.

“We hebben al gewonnen, of er ontruimd wordt of niet. Onze kansen keren ten goede: Trump wordt president, een legaliseringswet is in de maak, meer en meer mensen begrijpen onze zaak. We zitten vol hoop.”

Maandag kwam de regering met een alternatieve locatie voor Amona, niet ver van de bestaande plek. In ruil hiervoor zouden de bewoners moeten beloven dat ze niet protesteren tegen de ontruiming. Het is nog niet bekend of ze het aanbod accepteren.

De ligging van de illegale nederzetting Ofra. Amona ligt hier een kilometer ten oosten van.

    • Derk Walters