‘Programmeren krijg je snel onder de knie’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Gijs Corstens (28) deed het gewoon. Hij stopte als analist en leidt nu een bedrijf dat vluchtelingen omschoolt.

Hoogtepunt: „Dat al zestien van onze studenten werk hebben gevonden.”

Dieptepunt: „Een bedrijf draaiende houden kost veel tijd en energie. Je bent voortdurend aan het werk, dat eist zijn tol. Volgende week neem ik voor het eerst écht vakantie.”

Alles draaide om geld verdienen

„Tijdens mijn master in business had ik me gespecialiseerd in zogeheten venture capital. Het investeren in start-ups leek me geweldig: wat voor bedrijven worden groot? Welke technologieën gaan ons leven veranderen? Ik was dan ook ontzettend blij toen ik na mijn studie aan de slag kon bij de durfinvesteerderstak van een multinational, maar ik merkte al snel dat het niets voor mij was. Het werk op zich was interessant, maar alles draait om geld verdienen. Ik voelde me er niet op mijn plek en had een totaal andere visie dan mijn bazen, dus na halfjaar besloten we dat het beter was mijn contract niet te verlengen.

Totaal verdwaald

„Ik was even totaal verdwaald. Een jaar lang had ik alles op alles gezet om die baan te krijgen en ik had werkelijk geen flauw idee wat ik nu moest doen. Ik besloot eerst eens even helemaal niets te doen. Dat was midden in de vluchtelingencrisis. Ik zag al die jongens die zich in de azc’s kapot verveelden en dacht: waarom gaan ze niet programmeren? Ik wist dat je dat relatief snel onder de knie kunt krijgen – ik heb het tijdens mijn studie geleerd van mijn huisgenoot – en ik had toch tijd over, dus ik besloot om samen met wat anderen mensen Hack Your Future op te zetten, een IT-school voor vluchtelingen.

De andere kant van de samenleving

„De eerste paar maanden leefde ik van mijn spaargeld, ik ging even richting de 0 euro op mijn bankrekening, dat was wel heftig. Maar het was het waard: inmiddels zijn 32 vluchtelingen bij ons afgestudeerd en hebben er zestien werk gevonden. Geweldig! Ook in Londen hebben we een school opgericht en we zijn van plan nog verder uit te breiden. In de toekomst wil ik blijven samenwerken met de mensen die we hebben opgeleid en kijken of we tech kunnen inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen. Nu werkt technologie vooral voor rijke mensen. Mij lijkt het interessant om het juist voor de andere kant van de samenleving in te zetten. Daar valt nog een hoop te winnen.”