P.C. Hooft-prijs toegekend aan essayist Bas Heijne

NRC-columnist

P.C. Hooft-prijslaureaat Bas Heijne
P.C. Hooft-prijslaureaat Bas Heijne Foto Steven Wassenaar

Schrijver en essayist Bas Heijne krijgt de P.C. Hooft-prijs 2017, zo is dinsdagochtend bekendgemaakt. De bekroning van de 56-jarige schrijver en columnist van NRC komt niet als een verrassing. Hij geldt al jaren als een van de prominentste essayisten van Nederland. De P.C. Hooft-prijs gaat per toerbeurt naar een dichter, een romancier en een essayist. Volgens de jury geeft Heijne (1960) „een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder. Hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.” Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden; de uitreiking is op 18 mei in Den Haag.

Heijne kreeg het nieuws maandagavond in Parijs. „Ik was net van plan de deur uit te gaan, toen ik werd gebeld.” De prijs ziet hij vooral als een erkenning voor het ‘cultuurhistorische essay’. „De essays dreigen soms aan het zicht te worden onttrokken door het rumoer dat door de columns wordt veroorzaakt. Ik ben blij dat wordt opgemerkt wat ik probeer te doen.”

De jury – bestaande uit Jacqueline Bel, Kees ’t Hart, Kristien Hemmerechts en voorzitter David van Reybrouck – roemt de breedte van Heijnes onderwerpkeuze: „Hij schrijft over haatvloggers en de Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman.”

Interview Heijne pagina 6
    • Arjen Fortuin