Oudejaarsnacht

Dijkhoff: ‘heel irritante’ asielzoekers huisarrest geven

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) stelt voor om „heel irritante” asielzoekers huisarrest op te leggen in de oudejaarsnacht. Zo moet de overlast worden beperkt. Het gaat erom dat „bekende overlastgevers” binnen blijven, aldus Dijkhoff. Hij heeft hierover maandag met burgemeesters gesproken, zei hij in het radioprogramma Dit is de Dag. Volgens Dijkhoff moet de maatregel samen met het plaatselijk gezag worden gehandhaafd. „Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de burgemeester en de politie weten wie daarvoor in aanmerking komt.” Vooral Marokkaanse en Algerijnse vreemdelingen kwamen in het nieuws door crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast in asielzoekerscentra. Het betreft ‘veiligelanders’, die geen aanspraak kunnen maken op asiel. (ANP/NRC)